Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви днес, че е задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток, предадоха световните агенции и БТА. В съобщение на корпуса се казва, че корабът е бил "конфискуван", пояснява Франс прес.

Корабът - "Стена Имперо" - е бил задържан от военноморските сили на корпуса заради "неспазване на международния морски кодекс" по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган, се казва в комюнике на корпуса, качено в сайта му Сепанюз.

В изявление на собственика на танкера се казва, че той е бил задържан от "малки плавателни съдове и хеликоптер" около 15 ч. по Гринуич и сега е насочен северно към Иран, допълва ДПА.

На борда на кораба има 23-членен екипаж.

По-рано този месец Великобритания задържа ирански петролен танкер край Гибралтар за предполагаемо нарушение на санкциите срещу Сирия. Супертанкерът "Грейс 1" бе задържан на 4 юли от британски морски пехотинци до бреговете на Гибралтар по подозрение в нарушаване на международните санкции срещу режима на президента Башар Асад в Сирия.

Техеран отхвърли тези обвинения и осъди акта на задържане на кораба като "пиратство" срещу плавателния съд, превозващ 2,1 млн. барела суров петрол.

След задържането на танкера четирима членове от екипажа от индийски произход бяха арестувани и разпитани от властите на Гибралтар, след което бяха освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения, припомня АФП.

Върховният съд на Гибралтар по-рано днес удължи срока на задържане на иранския танкер "Грейс 1" с още 30 дни, до 15 август.