Британското външно министерство извика днес в Лондон иранския шарже д'афер във връзка със задържането от Иран на петролния танкер под британски флаг "Стена имперо", предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Иранският шарже д'афер бе извикан във външното министерство на Великобритания във връзка със задържането на британския танкер в Ормузкия проток", заяви пред ТАСС представител на министерството, който не назова иранския дипломат.

Иранският Корпус на революционните гвардейци задържа вчера петролния танкер под британски флаг "Стена имперо". Според Корпуса танкерът е задържан заради нарушение на международното право.

Иранският Съвет на пазителите заяви, че задържането на танкера под британски флаг "Стена имперо" е в отговор на задържането от Великобритания на ирански танкер по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес.

"Правилото за реципрочни действия е добре известно в международното право", заяви днес говорителят на съвета Абас Али Кадходаей, цитиран от иранската информационна агенция Фарс.

Според Кадходаей Иран е взел правилно решение в отговор на "нелегитимната икономическа война и задържането на петролни танкери".

Съветът на пазителите рядко коментира подобни въпроси, но когато го прави, се смята, че това отразява възгледите на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, защото органът работи в тясно сътрудничество с Хаменей, който има последната дума по всички държавни дела, отбелязва АП.

Иранската телевизия разпространи първите кадри на задържания петролен танкер под британски флаг, ден след като той бе задържан от иранската революционна гвардия.

На кадрите се вижда петролният танкер "Стена Имперо" близо до пристанището Бандар Абас (Южен Иран), недалеч от Ормузкия проток.

Британският външен министър Джереми Хънт предупреди днес Иран, че е тръгнал по опасен път на незаконно и дестабилизиращо поведение, предаде ДПА.

Думите на Хънт са във връзка със задържането на танкера "Стена Имперо".

"Вчерашните действия в Залива съдържат тревожни знаци, че Иран изглежда избира опасния път на незаконно и дестабилизиращо поведение след законното задържане в Гибралтар на пътуващ към Сирия петрол. Реакцията ни ще бъде обмислена, но сериозна. Опитваме се да намерим начин за решаване на въпроса с "Грейс 1", но ще гарантираме сигурността на нашите кораби", написа Хънт в Туитър.

Хънт заяви, че танкерът "Грейс 1" може да бъде освободен, ако Техеран докаже, че стоката не е пътувала за Сирия. Капитанът на танкера и още трима членове на екипажа му бяха арестувани и после освободени под гаранция, припомня ДПА.

Германското външно министерство призова днес Иран да освободи петролния танкер под британски флаг, задържан в Ормузкия проток, предаде ДПА.

"Това е неоправдана намеса в гражданското корабоплаване, която допълнително усложнява и без това напрегнатата ситуация", изтъква министерството в изявление.

Иран задържа петролния танкер "Стена Имперо" в Ормузкия проток с твърдението, че е нарушил морското право. Корабът бе откаран на иранско пристанище.

Танкерът под британски флаг е собственост на шведска компания, отбелязва ДПА.

Втори танкер под либерийски флаг, но собственост на Великобритания, също бе задържан за кратко вчера от иранските власти, и после бе освободен.

"Правителството категорично осъжда задържането на двата търговски кораба в Залива. Нова ескалация в региона може да е много опасна. Тя би подронила продължаващите усилия за решаване на сегашната криза", заяви в Берлин говорител на германското външно министерство.

Европейският съюз изразява дълбока загриженост от задържането на танкера под британски флаг от Иран, заяви говорител на ЕС - Франс прес