Проект на споразумение за Брекзит е бил договорен от британските и европейските преговарящи и ще бъде разгледан утре на заседание на британския министерски съвет. Това съобщи правителството на Великобритания и така потвърди информациите, появили се малко преди това в британски и ирландски медии, че сделката е възможна до 48 часа, предадоха световните агенции, на които се позова БТА.

Кабинетът ще се събере утре в 14 ч. (местно време и по Гринуич), за да разгледа проекта на споразумение, който преговарящите екипи договориха в Брюксел и за да реши какви ще бъдат следващите етапи, посочва в изявление британското правителство.

В него се казва и че министрите са поканени да дойдат и да прочетат текста преди самото заседание.

Според британската агенция Прес асошиейшън Великобритания и ЕС са договорили "техническо споразумение" за Брезкит, което ще бъде разгледано утре на заседание на британския министерски съвет, предаде Франс прес. Според Би Би Си става дума за текст на споразумение, договорен на техническо ниво от представители от двете преговарящи страни след интензивни разговори тази седмица.

Британски бизнес групи ще бъдат информирани за Брекзит утре, пък съобщава заместник-политическият редактор на в. "Таймс", предаде Ройтерс.

Същевременно европейски дипломатически източник каза, че постоянните представители на страните членки на ЕС ще имат утре вечер извънредна среща, посветена на темата Брекзит, предаде ТАСС.

Как ще бъде решен въпросът за ирландската граница

Британски и ирландски медии съобщиха, че преговарящите екипи са постигнали споразумение по основния останал да виси въпрос - този за ирландската граница, предадоха световните агенции.

Ирландската национална телевизия Ар Ти И каза, че двете страни са постигнали съгласие по предложения за това на ирландската граница да няма митнически пунктове и други препятствия.

Телевизията съобщи, че текстът е бил договорен късно вчера вечерта и че после е бил предаден на Лондон. Нейните източници определят договорения текст като възможно най-стабилен.

Според договорката се предвижда сключване между Великобритания и ЕС на споразумение за временно и частично съхранение на действието на митническите правила и на правилата на общия пазар на ЕС на цялата територия на Обединеното кралство, допълва ТАСС. При това на територията на Северна Ирландия тези правила ще бъдат запазени във възможно най-голям обем, като ще включват не само аспекти от митническите отношения, но и по-тясно взаимодействие в областта на общия пазар с ЕС, допълва агенцията.

Такова решение ще позволи да се избегне установяване на митническа граница между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, срещу което се обявява британското правителство и северноирландците протестанти-юнионисти.

Договореността предвижда също и възможност за удължаване на действието на временното съхраняване на европейските митнически правила на британска територия.

На снимката: Мишел Барние - главният преговарящ от страна на ЕС