Европейският съюз няма да сключи с Великобритания споразумение за напускане и/или да й даде преходен период след Брекзит, ако няма сделка, предотвратяваща "твърда" граница в Ирландия. Това заяви днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от "Ройтерс".

Той каза, че ще се стреми към постигане на съгласие за 100 процента от проекто-споразумение за Брекзит.

"Все още не сме на 100 процента", каза Барние на обща пресконференция със словашкия министър-председател Петер Пелегрини.

"Това, което липсва, е решение по въпроса за Ирландия", заяви главният преговарящ на ЕС за Брекзит.

"Без такова решение няма да има споразумение и няма да има преходен период. Това е сигурно", каза той.

По думите му ЕС се стреми да подобри своето предложение за т.нар. подсигуряване, насочено към запазване на ирландската граница отворена независимо от последиците от Брекзит, но то трябва да бъде приложимо, работещо и при всякакви условия.

"То не може да има крайна дата. Трябва да бъде приложимо, ако и докато не бъде намерено друго решение", заяви Барние. В отделно изказване по белгийската телевизия Ер Те Бе Еф той заяви, че засега не може да обяви, че постигането на сделка е близо.

Според политическия редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг Великобритания и ЕС могат да постигнат достатъчен напредък за споразумение до края на седмицата.

"На министрите е казано да бъдат готови за ново правителствено заседание, може би дори в края на тази седмица, защото е възможно дотогава да има достатъчно движение за натискане на копчето за сделка", заяви тя в Туитър.