Обединеното кралство и Европейският съюз почти са постигнали вече сделката за Брекзит и тя може да бъде сключена окончателно в рамките на следващите 24 до 48 часа, каза заместник на британската министър-председателка Тереза Мей по радио Би Би Си.

"Сега сме почти на финала. Министър-председателката каза, че не може да има сделка на всяка цена", посочи министърът от кабинета Дейвид Лидингтън.

Запитан дали казва, че е възможно да има сделка през следващите 24 до 48 часа, той отговори: "Все пак е възможно, но изобщо не е категорично, мисля, че това обобщава нещата. Предпазлив оптимист съм".

В понеделник Мей обяви, че все още има значителни нерешени проблеми по Брекзит и че двете страни се приближават към "финалната фаза" в преговорите.

Днес външният министър Джереми Хънт каза, че около 95 процента от споразумението за развода са готови, но оставащите пет процента са трудни и затова не е ясно кога ще приключат преговорите.

"Не мога да отговоря на този въпрос, защото това са преговори, в преговорите има две страни. Още нямаме решение", каза министър Хънт в Рияд. "Мисля, че и двете страни са насърчени от факта, че е постигнато толкова много", каза британският първи дипломат.