Лиз Тръс подаде оставка като министър-председател на Обединеното кралство в изявление пред премиерската резиденция на Даунинг стрийт №10, съобщи Би Би Си.

Тя заяви, че не може да изпълни мандата, за който е избрана, и е уведомила крал Чарлз Трети, че подава оставка като лидер на торите. По думите ѝ през следващата седмица ще бъдат проведени избори за лидер на Консервативната партия.

Това се случи след бурни 45 дни на поста, през които минибюджетът на Тръс срина пазарите, тя загуби двама ключови министри и загуби доверието на почти всички свои депутати.

Изявлението й дойде, след като тя се срещна с Греъм Брейди, председател на Комитета 1922 на депутатите тори на Даунинг стрийт, както и с вицепремиера си Тереза Кофи и председателя на партията Джейк Бери.

Тръс заяви, че е встъпила в длъжност с "визия за икономика с ниски данъци и висок растеж, която ще се възползва от свободите на Брекзит".

Тя каза още: "Признавам, че при създалата се ситуация не мога да изпълня мандата, с който бях избрана от Консервативната партия. Затова разговарях с Негово Величество краля, за да го уведомя, че подавам оставка като лидер на Консервативната партия...

Тази сутрин се срещнах с председателя на Комитета 1922, сър Греъм Брейди. Договорихме се, че ще има избори за лидер, които ще приключат през следващата седмица. Това ще гарантира, че ще поддържаме икономическата стабилност и националната сигурност на страната ни. Ще остана министър-председател, докато не бъде избран наследник".

Това, че Тръс няма да остане на поста си до края на деня стана ясно още преди обяд, когато в британската преса се появиха съобщения, че оставката на Тръс е въпрос на време.

В. "Гардиън" цитира журналиста Пол Бранд от ITV News, който пък на свой ред цитира член на Комитета 1922, а освен това друг депутат от торите е казал, че Тръс ще остане до 31 октомври, защото няма споразумение как да бъде отстранена от поста.

По този начин стана ясно, че краят на Тръс като премиер е близък. Отне й пет седмици, за да задълбочи политическата и икономическата криза, в която изпадна Великобритания след решението й да напусне Европейския съюз.

Нейният рейтинг е едва 15% - по-нисък от този на всеки британски министър-председател в съвременната история. Но по-неприятно е положението на партията й - силата на партията на торите, която управлява Великобритания повече от 12 години, също е под въпрос. През последните четири години се смениха трима министър-председатели, а през последните четири месеца - четирима финансови министри.

Опозиционните партии призоваха за незабавни общи избори, като заявиха, че консерваторите нямат мандат да управляват.

Кийр Стармър заяви: "В момента се очаква да се стигне до избори за президент: "След 12 години провал на торите британският народ заслужава много повече от тази въртяща се врата на хаоса.

Снимка: БТА/AP

През последните няколко години торите установиха рекордно високи данъци, разрушиха нашите институции и създадоха криза на жизнения стандарт. Сега те сринаха икономиката до такава степен, че на хората им се налага да плащат по 500 паунда месечно допълнително по ипотечните си кредити. Щетите, които нанесоха, ще се поправят с години."

Лидерът на лейбъристите добави, че торите не могат да отговорят, като отново "разместват хората по върховете без съгласието на британския народ".

Според резултатите на проучване на "Югав", публикувани в края на септември, британската опозиционна Лейбъристка партия води на управляващата Консервативна партия с 33 процента в нагласите за гласуване.

Лидерът на Шотландската народна партия в Уестминстър Иън Блекфорд заяви: "Неизбежно беше Лиз Тръс да си отиде след щетите, които нанесе - но само размяната на лидерите на едно разбито правителство на торите не е достатъчна. Сега трябва да се проведат общи избори - хората няма да приемат нищо друго."

Карла Дениър, съпредседател на Зелените, заяви: "Хаосът на торите надхвърли всякаква претенция, че страната има жизнеспособно правителство."

Сега вниманието бързо ще се насочи към наследника на Тръс, на фона на предварителните спекулации, че Риши Сунак или Пени Мордаунт биха могли да се кандидатират като самообявили се за кандидати на единството, или че Суела Брейвърман или Кеми Баденоч биха могли да издигнат кандидатура от дясната част на партията.

Предшественикът на Тръс на премиерския пост Борис Джонсън също смята да се включи в борбата, пише в. "Таймс".

Джереми Хънт, който миналата седмица пое поста на финансов министър от Куази Куортенг, посочи, че не иска да се кандидатира.

Тръс накара Куортенг да поеме вината за минибюджета от септември, въпреки че той беше широко разглеждан като съвместен проект. Паническата реакция на пазара на до голяма степен нефинансираните данъчни намаления в размер на 45 млрд. паунда доведе до спад на паунда и до рязко покачване на цената на новия държавен дълг.

Тръс, изправена пред бунт от страна на своите депутати, тъй като разходите за ипотечни кредити се покачиха, уволни Куортенг, но не можа да обясни защо тя трябва да остане на поста си, след като мерките за намаляване на данъците бяха силно подкрепяни и от нея.

Другото унижение дойде, когато Хънт обяви отмяната на почти всички данъчни намаления и намаляването на водещата схема на Тръс за ограничаване на сметките за енергия в опит да се възстанови стабилността.

Последната капка за мнозина консервативни депутати изглежда бяха хаотичните сцени в сряда, когато гласуването на лейбъристко предложение, касаещо забраната за фракинг доведе до хаос във фоайетата с викове и блъскане.