Двайсетте бутилки с водка, изпратени на италианеца Силвио Берлускони като подарък за рожден ден от руския президент Владимир Путин, нарушават европейските санкции, наложени след нахлуването в Украйна, съобщи в четвъртък Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Бившият премиер Берлускони, чиято партия "Форца Италия" се очаква да бъде член на новото коалиционно правителство на Италия, предизвика полемика тази седмица, когато сподели, че е отново в контакт с Путин и наскоро е разменил "мили писма" с него.

"За рождения ми ден той ми изпрати 20 бутилки водка и много мило писмо", каза Берлускони пред депутатите от долната камара на италианския парламент, според аудиозаписа, публикуван от информационната агенция LaPresse. На 29 септември той навърши 86 години, няколко дни след като дясната коалиция, от която "Форца Италия" е част, спечели парламентарните избори в страната.

Пакетът от санкции на ЕС, договорен през април, разшири забраната за внос на руски стоки, за да включи спиртни напитки, включително водка, заяви в четвъртък говорител на Комисията, добавяйки, че няма изключение за подаръци.

Въпреки това зависи от отделните държави членки на ЕС да приложат санкциите, отбелязаха от Комисията, като не стана ясно дали ще бъдат предприети някакви действия за преследване на случая от италианските власти.

В отговор на докладваните коментари на Берлускони за Путин и войната в Украйна, Джорджия Мелони, която се очаква да бъде следващият премиер на Италия, заяви в сряда, че нейното ново правителство ще бъде про-НАТО и ще бъде изцяло част от Европа.

Берлускони и Путин демонстрират приятелски отношения отдавна. През 2017 г. италианският политик дори посети Сочи за рождения ден на руския президент и му подари спален комплект със снимка на двамата.