Британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че руски изтребител наскоро е "изстрелял ракета" в близост до британски военен самолет, който извършвал патрулна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, предаде Ройтерс.

Бен Уолъс каза пред Камарата на общините, че инцидентът е станал в "международно въздушно пространство над Черно море" на 29 септември, добавяйки, че "невъоръжен самолет RC-135 Rivet Joint" на Кралските военновъздушни сили (RAF) е "взаимодействал" с два руски Су-27, единият от които "изстреля ракета в близост до нашия самолет извън видимия обхват".

Уолъс каза, че е изразил безпокойство пред руския военен министър Сергей Шойгу:

 "В писмото си изясних, че самолетът е невъоръжен, в международно въздушно пространство и следва предварително уведомена траектория на полета. Почувствах, че е разумно да прекратя тези патрули, докато не бъде получен отговор от руската държава"

Отговорът дошъл на 10 октомври като от руска страна обяснили, че е проведено разследва, което е показало, че изстрелването на ракетата е плод на техническа грешка.

Едва след това патрулните полети били подновени.

По думите на Уолъс сега тези мисии се извършват под ескорта на изтребители. Според него инцидентът не е умишлена ескалация, но той показва колко е опасно да използваш изтребителите си по начина, по който от години го правят руснаците.