Сред спасените има 81 жени и 43 деца. Хората са се намирали в съд, носен от морските течения. В операцията са участвали италиански и испански военни, съобщи испанската Гражданска гвардия, цитирана от ТАСС и БТА.

Преди седмица Международната организация по миграцията (МОМ) съобщи, че от началото на годината в Европа през Средиземно море да пристигнали над 593 000 мигранти.

Най-много мигранти е приела Гърция - над 453 900 души, а в Италия са пристигнали повече от 136 400 души.

Проблемът с миграцията е глобален

Проблемът с масовата миграция засяга не само ЕС, той е придобил глобален характер и решението му не е грижа само на Европа, заяви в Словакия генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

"Трябва да сме солидарни с бежанците и да им съчувстваме. На хората, които се спасяват от политически преследвания, бедност и конфликти, е нужно повече от проста проява на уважение. Нужна им е защита и помощ", заяви той.

Бан Ки-мун подкрепи позицията на президента на Словакия Андрей Киска, който заяви, че страната му е в състояние да приеме няколко хиляди мигранти.

Миграционната криза в Европейския съюз бе главна тема в разговорите на Бан Ки-мун с държавни лидери на Словакия.

Плевнелиев и Лаура Томпсън: Да се насочим към причините

Международната общност трябва да се фокусира върху първопричините за миграционната вълна към Европа.

Това e общата позиция на президента Росен Плевнелиев и на заместник-генералния директор на Международната организация по миграция Лаура Томпсън, които разговаряха на „Дондуков“ 2, предаде БНР.

Плевнелиев е посочил, че България предприема засилени мерки срещу нелегалния трафик на хора и в парламента вече има предложения за промени в законодателството за по-сериозни наказания за трафикантите.