Британската основна опозиционна Лейбъристка партия ще подкрепи законодателна поправка, в която се предлага организиране на втори референдум за Брекзита, ако парламентът отхвърли нейния алтернативен план за напускане на Европейския съюз, съобщи "Ройтерс".

Целта е да се избегне "пагубен Брекзит", към който водят страната консерваторите на премиера Тереза Мей, заявилидерът на партията Джереми Корбин.

На среща с депутатите от партията късно снощи се очакваше Корбин да обяви, че Лейбъристката партия ще внесе поправка с искане Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС и да запази тясната си връзка с единния пазар на общността и след Брекзита. Ако тази поправка, както се очаква, бъде отхвърлена, ще се внесе втора поправка с искане за втори референдум по Брекзита.

"По един или друг начин ще направим всичко по силите си да избегнем Брекзит без споразумение", се казва в предварителния текст на речта на Корбин. 

"Ако парламентът отхвърли нашия план, то тогава партията ще изпълни обещанието, дадено на нашата годишна конференция, и ще подкрепи провеждането на референдум", каза говорителят на лейбъристите по въпросите на Брекзита Кейр Стармър.

Парламентът трябва да дебатира и да гласува в сряда за следващите стъпки на страната по мъчителния развод с ЕС, като се очаква депутатите да внесат различни предложения и поправки, включително и искане споразумението за развода да бъде подложено на всенародно допитване.

Лейбъристката партия не конкретизира какъв може да бъде въпросът в такъв нов референдум, но в предишни свои официални позиции е посочвала, че сред вариантите е и въпросът дали Великобритания да остане член на ЕС.

Това решение на главната опозиционна партия е удар по усилията на премиерката Тереза Мей да спечели подкрепа за едно ревизирано споразумение с ЕС при гласуване, което тя обеща да се проведе до 12 март. Тя се надяваше при едно такова гласуване в самото навечерие на Брекзита, насрочен за 29 март, да привлече гласовете на онези депутати, които биха подкрепили това споразумение, за да се избегне Брекзит без споразумение, но които биха предпочели втори референдум.

Сега лейбъристите подават ръка на тези депутати, предлагайки им алтернатива за нов референдум - нещо, което Мей категорично отхвърля, отбелязва Ройтерс.

Ако Мей не успее да получи парламентарно одобрение за споразумение за Брекзит до 13 март, министри и депутати ще поискат тя да отложи датата 29 март и да изключи варианта за напускане на ЕС без споразумение, съобщи телевизия "Скай нюз", цитирайки неназован министър.

По-рано Мей обеща да внесе отново споразумението по Брекзита за гласуване в парламента до 12 март и повтори, че отлагането на Брекзита след 29 март няма да реши сегашната безизходица в парламента.