Британският министър-председател Тереза Мей предлага парламентът да гласува дали страната да излезе от ЕС без сделка или да се отложи Брекзит, ако нейното споразумение не получи одобрението на депутатите, съобщи журналист от в. "Дейли телеграф" в Туитър, цитиран от Ройтерс.

"Министър-председателят каза, че утре ще има задължително присъствие в зала на депутатите и гласуване по внесено предложение, което ще доведе до две гласувания на 12 март, ако нейното споразумение се провали", написа Стивън Суингфорд, като цитира подробности от продължаващо заседание на Министерския съвет. "Едното ще бъде, ако няма сделка, а другото ще е за удължаване на действието на член 50", уточни журналистът.

На 12 март депутатите ще гласуват отново плана на Мей за Брекзит с всички промени, съгласувани с ЕС, отбеляза БиБиСи (BBC). Ако планът не мине, на депутатите ще бъде предложено да дадат два отделни вота:

Първият, на 13 март, за това дали депутатите подкрепят Брекзит без сделка, така че Обединеното кралство да напусне ЕС на 29 март без сделка с изрично съгласие на парламента.

Вторият вот (ако първият не успее), ще е на следващия ден, 14 март, за да може да се поиска удължаване на двугодишния процес на преговори по член 50, за да се отложи оттеглянето от ЕС след 29 март.

"Нека бъда ясна, не искам член 50 да бъде удължаван", каза премиерът Мей пред депутатите. "Трябва да се концентрираме за постигане на споразумение и напускане на 29 март", категорична бе премиерът.

Британската основна опозиционна Лейбъристка партия ще подкрепи законодателна поправка, в която се предлага организиране на втори референдум за Брекзит, ако парламентът отхвърли нейния алтернативен план за напускане на Европейския съюз. Целта е да се избегне "пагубен Брекзит", към който водят страната консерваторите на премиера Тереза Мей, заяви снощи лидерът на партията Джереми Корбин,

ЕС би могъл да помогне на Великобритания да произведе втори референдум за Брекзит, като й позволи да определи евродепутати, които да работят за много кратко, каза днес външният министър на Люксембург Жан Аселборн.