Все още е възможно Великобритания да договори с ЕС споразумение за напускане на съюза на 29 март, Великобритания. Това заяви днес в Шарм ел Шейх премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей на фона на натиска да удължи преговорите, предаде ДПА.

"Постижимо е да напуснем със споразумение на 29 март и тъкмо натам смятам да насоча цялата си енергия", каза Мей пред репортери след разговорите си с европейските лидери в кулоарите на срещата на върха ЕС-Арабска лига в египетския курорт Шарм ел Шейх.

"Има още работа да се свърши и утре моят екип ще бъде в Брюксел, където ще работи по правнообвързващите гаранции, необходими на парламента на Обединеното кралство във връзка с предпазния механизъм", каза тя, имайки предвид предизвикалото спорове прилагане на механизма, гарантиращ отворена граница между Република Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит.

Мей заяви, че долавя "истинска решимост (у европейските лидери) за намиране на начин Обединеното кралство да напусне ЕС плавно и организирано със споразумение".

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес, че отлагането на Брекзит отвъд предвидения срок на 29 март би било "рационално решение", защото няма мнозинство в британския парламент за одобрението на сделката с ЕС, съобщиха Ройтерс и ДПА. В кулоарите на срещата на върха ЕС-Арабска лига в Шарм ел Шейх Туск посочи, че независимо от резултата страните членки на пакта ще покажат "максимално разбиране и добра воля".

Туск направи това изявление след срещата си с британския премиер Тереза Мей в кулоарите на форума.

"Смятам, че в положението, в което се намираме, удължаването на срока би било рационално решение, но премиерът Тереза Мей все още счита, че ще може да избегне този сценарий", каза Туск на пресконференция в египетския курорт.

Туск каза, че с Мей са обсъдили "правния и политически контекст на възможно удължаване" на двегодишния срок за преговори за Брекзит, изтичащ на 29 март.

Постижимо е да напуснем със споразумение на 29 март и тъкмо натам смятам да насоча цялата си енергия, каза британският премиер

Снимка: АР/БТА

"Според мен е напълно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините за одобрение на сделката. Ще бъдем изправени пред алтернативен, хаотичен Брекзит или пред отлагане", посочи Туск.

"Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова е по-вероятна възможността за отлагане. Това е обективен факт, не е наш план или цел, а обективен факт", заключи Туск.