Британската министър-председателка Тереза Мей обеща днес, че до 12 март ще представи своята сделка за Брекзит за ново гласуване в парламента, пише "Гардиън".

"Няма да има гласуване на сделката в парламента следващата седмица, но ще гарантираме това да стане до 12 март", каза Мей на път за Египет, където се надява да получи одобрение от лидерите на Европейския съюз за подобряване на сделката.

"Все още е в нашите възможности да напуснем ЕС със сделка на 29 март и именно върху това работим", каза тя, но решението й за отлагане със сигурност ще задълбочи разделението в кабинета и сред депутатите.

Следващите преговори с Брюксел ще се състоят в идващия вторник и Лондон се надява да получи някакви отстъпки по спорните въпроси за митническия съюз и ирландската граница.

Идеята на Тереза Мей за отлагане на решаващото гласуване идва в момент, когато все повече гласове от собствените й министри и от депутатите от Консервативната партия се обявяват за удължаване на срока по чл. 50 от Лисабонския договор и отлагане на Брекзит. Според източници от "Даунинг стрийт" 10 тя е била наясно ,че ще загуби при гласуване в парламента сега и прави отчаян опит да промени ситуацията като отложи това с няколко дни.

Ако тя успее и убеди парламента да подкрепи нейната сделка, Великобритания ще излезе от ЕС на 29 март. Ако се провали, вероятно ще се наложи удължаване на срока за напускане с поне три месеца, за да продължат преговорите с Брюксел.