Британските депутати изразиха подкрепа за новата стратегия на Тереза Мей за Брекзит, което може да отложи датата на развода с ЕС, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според този план британската министър-председателка ще подложи още един път на гласуване в парламента, най-късно на 12 март, споразумението, което сключи с Брюксел, заедно с евентуални отстъпки, които може да договори. Това споразумение бе отхвърлено категорично в средата на януари.

Ако депутатите го отхвърлят отново, тя ще ги попита на 13 март дали искат да излязат от ЕС без споразумение. Ако откажат, тя ще внесе на 14 март предложение за отлагане на Брекзит.

Общо 502 депутати в Камарата на общините гласуваха за, а 20 гласуваха против поправката, внесена от консерватора Оливър Летуин и лейбъристката Ивет Купър, чиято цел е да утвърди предложението на Мей.

В същото време Великобритания се съгласи да гарантира на своя територия правата на гражданите на страните от Европейския съюз дори ако излезе от съюза без сделка за раздялата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Споразумение, сключено между Обединеното кралство и ЕС гласи, че 3-те милиона европейски граждани във Великобритания и 1 милион британски граждани в други европейски страни могат да продължат да живеят спокойно след Брекзит.

Споразумението не е гласувано от британския парламент, което поставяше под въпрос статута на гражданите месец преди очаквания Брекзит на 29 март. За да не се стигне до отхвърлянето му от парламента, консервативното правителство днес реши министър-председателката Тереза Мей да поеме общ ангажимент на Великобритания и ЕС по въпроса за правата на гражданите, независимо дали договорената от Мей сделка с ЕС за Брекзит бъде одобрена или не.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че е готов да разгледа молба за отлагане на датата за Брекзит от Лондон, ако тя бъде мотивирана. Той допълни, че е "настъпил моментът британците да направят своя избор", предадоха световните агенции.

"Ако британците имат нужда от повече време, ние можем да разгледаме молба за удължаване на крайния срок - ако тя бъде мотивирана от нови решения на британците. Но ние не можем в никакъв случай да приемем удължаване без ясна перспектива по набелязаната цел", каза Макрон на обща пресконференция с гостуващата му канцлерка на Германия Ангела Меркел.

"Ако британците се нуждаят от повече време, няма да им откажем, но ние се стремим към нехаотичен Брекзит, към излизане на Великобритания от ЕС със сделка", допълни той.

Според Меркел ЕС продължава да смята, че постигнатото миналата година споразумение за Брекзит с Великобритания е актуално, но ако на Лондон му е нужно повече време, за да го утвърди, това време ще му бъде отпуснато, предаде ТАСС.

"Ние сме напълно съгласни, че споразумението е актуално и аз говорих за това неотдавна в Шарм ел Шейх с британския премиер Тереза Мей. Ако на Великобритания й е нужно още малко време, ние, разбира се, няма да се противопоставим на това", заяви Меркел.

Планираната дата за Брекзит е 29 март, но досега Тереза Мей не успя си осигури подкрепата на мнозинството парламентаристи за договорената от нея сделка, припомня ТАСС.

Сутринта главният преговарящ за Брекзит в ЕК Мишел Барние каза, че евентуално отлагане на датата за Брекзит е възможно при условие, че британците обяснят за какво искат да използват допълнителното време.