Външният министър на Русия Сергей Лавров посочи България сред най-активните няколко европейски страни, като Полша и държавите от Прибалтика, които задават тона в ЕС по отношение на Украйна.

"Сега Полша, балтийските държави, Чехия, България напоследък, при сегашното ръководство, тези хора задават тона. А пък еврограндовете са принудени да им припяват", заяви Лавров в интервю за "Спутник", "Говорит Москва" и "Комсомолская правда", цитират го ТАСС и БТА.

В случай на нови преговори за Украйна, Русия няма да прави никакви паузи в бойните действия, зарече се той.

"Казахме, че сме готови за преговори, но за разлика от тези в Истанбул, няма да правим през периода на преговорите никакви паузи в бойните действия. Процесът трябва да върви", допълни външният министър на РФ.

Той констатира още, че на украинска територия действат не само френски наемници, но и френски военни инструктори под прикритие, като посочи, че в РФ имат такива данни.

"Разполагаме с информация, че не само френски наемници, но и военни инструктори, може би под някакво прикритие /.../ наред с други представители на военните и спецслужбите на европейски държави работят там (в Украйна)", отбеляза руският първи дипломат.

"Вижте Макрон с нервните му изявления, че трябва да се изпратят френски войници (в Украйна). След това някой там обяснява, че не са го разбрали правилно. А пък той самият казва, че са го разбрали правилно", заяви Лавров.

Франция неколкократно е отричала да има френски военни на територията на Украйна.

Европейски лидери се срещнаха през февруари в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който призова за повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение.

Думите му породиха полемика, тъй като от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Западът подкрепя Киев с финансови средства и бойна техника, но избягва да предприема действия, които биха го вкарали в пряка конфронтация с Москва.

Българското правителство категорично отрече някой да е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна.

"Президентът Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос. Дори да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат", заяви през февруари тогавашният премиер Николай Денков. Това, което сме обсъждали и обсъждаме с Украйна, е военнотехническа помощ, каза още той.

Думите на премиера бяха потвърдени и от тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев. Той увери на изслушване в Народното събрание, че българската позиция е ясна и категорична, а тя е, че България няма абсолютно никакво намерение да изпращаме български военнослужещи в Украйна.

Запитани за коментар по темата, чешкият министър-председател Петър Фиала и полският министър-председател Доналд Туск отговориха в края на февруари, че правителствата им не разглеждат възможността за изпращане на войски.