Вселенският патриарх Вартоломей предприема провокация спрямо украинската църква с пряката подкрепа на САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френски медии, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Извадки от интервюто за телевизията "Ер Те Франс", списанието "Пари мач" и вестник "Фигаро" са поместени днес на уебсайта на руското външно министерство.

"Украинският патриархат не е обръщал гръб на Руската православна църква, защото Украинската православна църква към Московския патриархат е против провокациите, които сега подхваща Костантинополскит патриарх Вартоломей с пряката публична подкрепа на Вашингтон", казва Лавров.

Пред френските журналисти той засяга също теми като обвиненията към Русия за кибератаки и сирийската криза.

По думите на първия дипломат на Русия, когато "по естествен начин" приключат "истериката" и "пристъпите на политическа лудост" с тези обвинения за руски хакерски атаки, тогава Москва ще чака опонентите си "на юридическото поле за сериозен професионален и непропагандистки разговор".

Лавров подчерта, че споразумението между Русия и Турция за създаване на демилитаризирана зона в сирийската провинция е временно. Според него конфликтът в Сирия ще приключи, когато бъде възстановена "властта на сирийския народ" и когато "всички, които не са поканени, напуснат тази територия". Според него Съединените щати, които създават по източния бряг на река Ефрат в Сирия алтернативни органи на властта, се опитват да създадат там псевдодържава или започват опасна игра с идеята за голям Кюрдистан.