Профсъюзите започнаха в сряда серия от 24-часови стачки срещу подкрепения от ЕС план на социалистическото правителство за намаляване на публичните разходи и повишаване на данъците, но много гърци подкрепят мерките, показват социологически проучвания.

"Това е последният шанс за Гърция. Правителството трябва да направи нещо, иначе ще имаме много лошо бъдеще", казва 34-годишният археолог Лина Кокину.
И докато гръцките държавни служители участваха в протестно шествие в Атина, някои минувачи коментираха, че държавните чиновници също би трябвало да затегнат коланите в момент, в който Гърция изживява най-тежката рецесия за последните 16 години.

"Докато частният сектор страда толкова много, държавните служители не би трябвало да се осмеляват на такива претенции", казва 60-годишната Калиопи Власи, която има школа по изкуствата. "Те имат сигурна работа и привилегии, за каквито ние, в частния сектор, дори не можем да мечтаем".

"Половината от гърците, които са в частния сектор, работят, за да издържат другата половина, които са държавни чиновници", казва Костас Гианулакис, на 45 години, който има магазин за осветителни тела в Атина. "Тези мерки са необходими".

В сряда Гърция бе парлизирана от 24-часовата стачка на държавните служители, предаде БНР. Протестите са срещу икономическите мерки на правителството, които включват промени в данъчното облагане, увеличаване на годините за пенсиониране и намаляване на заплащането. 
 Хиляди хора излязоха на демонстрации, а студеното време и проливният дъжд не попречиха на стачката. Учители, лекари, служители в държавната администрация протестираха в Атина и Солун, като в гръцката столица полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите. Парлизиран бе  напълно въздушният, морският и железопътният транспорт. Държавните болници приемаха само спешни случаи.

Нова обща стачка е обявена за 24 февруари.