"По-рано извънсистемната опозиция в Русия даде лош отзив за Тръмп, а Кремъл - обратното, един вид кредит на доверие" - сега обаче и двата лагера правят преоценка, уточнява вестникът.

Официалните лица и държавната пропаганда се изказват все по-сдържано за Тръмп, а несъгласните с режима "вече прогнозират по-нататъшно втвърдяване на американската политика" спрямо Русия.

Лидерът на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов например е убеден, че още тази пролет американският лидер ще се превърне във враг в очите на Владимир Путин.

Експерти смятат, че кремълската администрация също се готви за промяна и в най-скоро време в Русия "ще се върне антиамериканизмът".

Необходимият външен враг

С наближаването на президентските избори през 2018 г. държавната пропаганда пак ще използва имиджа на силен външен враг, срещу когото е изправена Русия, прогнозира аналитикът Николай Миронов. Той пояснява:

"Всяка хаплива дума по адрес на САЩ ще се поднася като наша победа. Защото през краткия период, когато телевизията се бе отказала да напада САЩ, пропагандата срещна огромен проблем, всъщност срутване на светогледа. Защото ако не е виновна за всичко Америка, значи имаме слаб президент, който не може да реши проблемите".

Москва търси слабо място в Белия дом

Русия се опитва да се възползва от "турбуленциите" в Белия дом, смятат експерти, цитирани от "Ню Йорк таймс". Според политолози, дипломатии журналисти Кремъл постепенно се убеждава, че президентът Доналд Тръмп няма да промени из основи отношенията с Русия.

Затова Москва търси начини да засили глобалното си влияние, като се възползва от онова, което възприема като слабост на Вашингтон.

Руснаците продължават да тестват реакциите на САЩ на военния фронт - изтребители прелетяха този месец над американски бойни кораби в Черно море, а руски военен кораб предизвикателно се появи край брега на щата Делауеър.

Руският президент Владимир Путин, продължава "Ню Йорк таймс", отдавна се стреми да разбие либералния западен ред, както като конкурент, така и като поборник за алтернативен нелиберален модел.

Той направи каквото можа за засилването на електоралните шансове на Тръмп, който му изглеждаше като сродна душа с гневните заклеймявания на НАТО, подкрепата за Брекзита и пренебрежението към действията на Русия за дестабилизиране на Украйна.

В този контекст избирането на Тръмп за президент бе един неочакван бонус за руснаците, но първоначалното зашеметяване отмина и Москва се върна към своята изпитана формула да създава бъркотии и да експлоатира последвалите възможности, пише "Ню Йорк таймс".