Кметът на Москва днес каза, че военната мобилизация в руската столица вече е приключила, а Санкт Петербург уволни началника на наборната служба в града - пореден знак за проблемите при непопулярната и хаотична мобилизация във връзка с войната в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

Кметът на Москва Сергей Собянин благодари на московчани за техния патриотизъм в публикация в блог и написа пожелание за заминаващите войници: "Ще се надяваме и ще се молим да се завърнете живи и здрави". Той добави, че наборните пунктове в столицата са затворили днес следобед и призовките, издадени на мъже, които все още не са се явили за служба, вече не важат.

Агенция РИА Новости съобщи, че губернаторът на Санкт Петербург Александър Беглов е уволнил ръководителя на мобилизацията в града, но не посочи причината за това. Москва и Санкт Петербург, двата най-големи града в Русия, са традиционните центрове на антикремълската опозиция в страната и през последните години там неизменно се провеждаха най-големите протести срещу Путин и войната, отбелязва Ройтерс.

На фона на поредица от военни поражения за руските сили в Украйна на 21 септември президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация, която предвиждаше повиквателни да получат 300 000 руснаци. Президентският декрет предизвика гняв в страната, срещу местни наборни пунктове бяха извършени редица атаки, а над 2000 души бяха арестувани за участие в протести против мобилизацията.

Кметът на Москва Собянин се представя като ръководител, който се бори против прекомерната мобилизация, нарежда на семействата на наборниците да бъдат превеждани пари и урежда случаи на погрешно изпратени призовки. Опозиционни активисти в Москва обаче го обвиниха, че лъже, казаха, че мъжете все още може да получат призовка.

Мария Певчик, съветничка на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални написа в "Туитър": "Собянин не е прекратил мобилизацията. Той е написал публикация в блог. Това е всичко. Букви в блог. Не се заблуждавайте".

Минск потвърди, че Русия изпраща 9000 войници и стотици танкове и артилерия към Беларус

Русия изпраща до 9000 войници и стотици единици военно оборудване в Беларус, потвърди беларуски официален представител, цитиран от ДПА.

Според ръководителя на отдела за международно военно сътрудничество в беларуското министерство на отбраната Валерий Ревенко Беларус очаква около 170 танка, 200 бронирани бойни машини и артилерия. Той отбеляза, че е предал тази информация на военните аташета на няколко държави.

Ревенко направи тези уточнения след изявления на руския президент Владимир Путин и беларуския му колега Александър Лукашенко, че ще бъде сформирана съвместна войскова групировка.

Групата ще бъде в състояние да се защити в случай на нападение от Запада, заяви секретарят на Съвета за сигурност Александър Волфович. Той каза, че беларуските граничари са съобщили по-рано, че охраната по границите на страната е засилена. Волфович подчерта, че Беларус не се готви за война и че съвместните военни маневри се провеждат в отговор на военните учения в съседните страни, които са членки на НАТО.