Допълнително професионално обучение за косовските сили за сигурност поиска премиера на Косово Рамуш Харадинай. Той се срещна с главнокомандващия на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, който пристигна в Прищина от Белград. Министър-председателят му благодари за досегашната подкрепа, предадоха Танюг и БТА.

Вестник "Коха" пише, че Уолтърс е разговарял с Харадинай за общото развитие и ситуацията със сигурността в Косово, региона и в по-широк аспект. Харадинай информирал Уолтърс за работата на прищинските институции във всички области, особено в сектора на сигурността, с акцент върху ориентацията на Прищина към Запада и към евороатлантическа интеграция.

Уолтърс пристигна по-време на ескалиралото напрежение между Сърбия и Косово през последните дни. В Белград той е разговарял с представители на сръбското държавно и военно ръководство. 

В сряда косовският премиер зададе риторичен въпрос към международната общност дали трябва да започва да въоръжава държавата, както прави Сърбия. Изказването му е във връзка с милитаризирането на сръбската армия. Сърбия купува оръжие от Русия, Франция също постигна договор с Белград за ракетна система.

"Същевременно ни казват, че не може да сключим споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Какво да правим тогава", заяви Харадинай, цитиран от прищински медии.