Премиерът на Косово Албин Курти е изразил готовност да подпише споразуменията със Сърбия, но президентът на Сърбия Александър Вучич отказвал, съобщава агенция КосоваПрес. Двамата лидери са в Брюксел, където вчера и днес се провежда Европейския съвет, напомня БТА.

В прессъобщение след среща снощи в Брюксел с лидерите на ЕС премиерът на Косово е описал документите от Брюксел и Охрид като "общ успех с ЕС". Той е припомнил, че е готов да подпише Брюкселското споразумение от 27 февруари 2023 г. и Охридското споразумение от 18 март 2023 г., както и проекта за статут на Съюз на сръбските общини в Северно Косово, предложен от ЕС и САЩ. Според Курти срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел е "правилното събитие, правилното място" за подписване на основното споразумение със Сърбия.

Въпреки щедрото предложение на премиера на Косово, президентът на Сърбия Александър Вучич е отказал да подпише споразумение с Косово, съобщава КосоваПрес. Според информация на агенцията Вучич поискал да бъде прието допълнително споразумение, което на практика отменя трите принципа на основното споразумение, анекса за прилагането му, както и проекта на петимата емисари, представен на 21 октомври 2023 г., посочва КосоваПрес, като се позовава на премиера Албин Курти.

Курти се срещна вчера в Брюксел с германския канцлер Олаф Шолц, с президента на Франция Еманюел Макрон, с премиера на Италия Джорджа Мелони, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, със заместник-председателя и ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел, както и с неговия пратеник Мирослав Лайчак. Премиерът на Косово е благодарил на всички за тяхната роля, ангажимент и принос за мира и нормализация на отношенията между Косово и Сърбия, информира КосоваПрес.

Косовският премиер е подчертал, че след агресията на 24 септември в Северно Косово негов приоритет е сигурността на Косово, в частност сигурността по границата със Сърбия, след като от другата страна идват паравоенни, които извършват терористични и криминални действия, убивайки и ранявайки косовски полицаи. "За да не се случва това никога повече, са необходими санкции и наказание за Сърбия", е заявил Курти, цитиран в прессъобщението.

Разследванията на паравоенните и терористични групи, подкрепяни от Сърбия, трябва да установят кой и как е извършил този акт на агресия, въпреки че вече няма дилема дори сред международните фактори за виновника, е цитиран Курти в прессъобщението.

В село Банска, Северно Косово, на 24 септември бе убит косовски полицай, а при последвалата размяна на огън бяха убити трима въоръжени сърби. Отговорността за нападението пое бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" Милан Радойчич, който бе арестуван в Сърбия, а ден по-късно - освободен. Прищина обвини Сърбия, че стои зад нападението в Банска, но Белград отрича да има нещо общо.

Вчера в Брюксел премиерът на Косово отново е подчертал, че паравоенната терористична група на Милан Радойчич и други замесени лица трябва да бъдат екстрадирани в Косово, за да бъдат подведени под отговорност.

Албин Курти е заявил още, че Косово заслужава статут на кандидат за членство в ЕС заради своя демократичен и икономически напредък, и е призовал петте страни членки на ЕС, които не признават независимостта на Косово да го направят.