Твърдение за предполагаема замесеност на Данило Вучич, сина на сръбския президент Александър Вучич, в събитията в косовското село Банска предизвика скандал и вълна от реакции в сръбските среди, предаде БТА. 

Най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" остро осъди "атаките на институциите в Прищина срещу Данило Вучич". Повод за реакцията стана публикация вчера в профила във Фейсбук на министъра на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля, в която по негови твърдения той разкрива "нови факти за връзката на Сърбия със събитията в Банска" и намеква, че Данило Вучич може да е свързан с атаките.

"Не е за вярване колко много Албин Курти (премиерът на Косово), освен антисръбските си настроения, е обсебен от семейството на президента Александър Вучич, така че не пропуска месец, без да измисли някоя лъжа и да обвини или обиди дори децата на семейство Вучич. С намерението да свърже трагичните събития в Банска със сръбската държава, сега той отиде крачка по-далеч и измисли история със своя помощник Свечля, че чак синът на президента Вучич е замесен в тези събития!?", се казва в декларация на тази партия.

От партията на косовските сърби, тясно свързана с властите в Белград, заявиха още, че "Курти не може да разбере и приеме, както и псевдоопозицията в Белград, че децата на президента на Сърбия обичат родината си и своето Косово и няма да спрат да я защитават и съхраняват с мирни средства, защото по произход и възпитание не си позволяват да се различават от баща си и мнозинствения си народ".

"Тези брутални неистини още веднъж потвърждават колко много лъжи разпространяват представителите на антисръбския режим на Курти, опитвайки се да оправдаят своите диктаторски и фашистки действия, с които вече две години се прогонва сръбският народ от Косово", добави "Сръбска листа" в изявлението.

Сръбският президент Александър Вучич също реагира в Инстаграм на твърденията, че синът му е замесен в събитията в село Банска, където на 24 септември имаше сблъсък между косовската полиция и въоръжена група сърби, в който бяха убити един полицай и трима сърби.

"Тази вечер Курти обвини моето семейство, моят първороден син Данило, че по някакъв начин е участвал в това, което той казва, че е терористична атака в Банска. Първата характеристика на страхливците, която всеки човек забелязва, е когато някой напада чужди семейства, деца, защото те винаги им изглеждат като най-лесната мишена. Данило, разбира се, няма нищо общо с това, освен че обича Сърбия и Косово като част от нея, съгласно Устава на ООН.

Опита се, Курти, с дълги цеви и фланелката да му свалиш, но не успя. Ти обиди дъщеря ми по героичния и мъжествен начин, който само ти умееш. Терористът в Косово си само ти, защото ти убиваш и тероризираш сръбския народ, а за Данило не се притеснявай, той е смел младеж, никога и по нищо не прилича на теб", заяви Вучич в Инстаграм.

View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля публикува по-рано снимки на документите за самоличност на мъж, за когото се твърди, че е участвал в нападението на 24 септември, с твърдения, че е човек, близък до Данило Вучич.