Европейските лидери не успяха да убедят вчера косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич да постигнат споразумение за намаляване на напрежението между двете съседни държави, съобщи ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес.

Двамата лидери проведоха отделни разговори с европейски представители, в това число с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и италианския министър-председател Джорджа Мелони, в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел, припомня БТА.

На масата беше поставено предложение за създаване на асоциация на сръбските общини в северната част на Косово, за което настоява Белград. Прищина настоява Сърбия първо да признае независимостта на Косово, преди да се проведат каквито и да било дискусии.

"За съжаление, страните не бяха готови да постигнат споразумение", заяви Жозеп Борел и обясни, че "условията, поставени от всяка страна, са неприемливи за другата". "Силно сме обезпокоени от безизходицата в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия", добави върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи.

Сърбите и косоварите се обвиняват взаимно за провала на преговорите. "Въпреки щедрото предложение на министър-председателя Курти, сръбският президент Вучич отказа да подпише споразумение с Косово", заяви канцеларията на косовския лидер. "Готов съм да подпиша всичко, което искате, с изключение на присъствието на Косово в ООН и въпроса за независимостта на Косово", заяви Александър Вучич.

След войната, която приключи през 1999 г. с бомбардировките на НАТО, отношенията между Прищина и Белград преминават от криза в криза. Сърбия отказва да признае независимостта, провъзгласена през 2008 г. от бившата ѝ провинция, чието население от 1,8 милиона души, по-голямата част от които са от албански произход, включва сръбска общност от около 120 000 души, живеещи предимно в северната част на Косово. След сравнително спокойно лято напрежението рязко се покачи в края на септември, когато косовски полицай беше убит от група въоръжени лица, съставена предимно от косовски сърби.