Премиерът Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, както и на острата реакция на Унгария и Сърбия по повод въвеждането на транзитни такси на руския газ, който преминава през наша територия, за да стигне до тях. 

Според премиера зад общата реакция на Сърбия и Унгария прозират други интереси, като намекна, че те са руски. Двете държави излязоха със съвместна декларация, с която те се обявяват срещу решението, но Денков увери, че с него се защитава българският интерес.

"Интересно беше да отбележим откъде точно се изказа унгарският министър, съответно може да се замислим дали няма включени и други интереси. Както казах, ние защитаваме българския интерес", каза премиерът с намек, че унгарската реакция дойде от Китай, където унгарска правителствена делегация участва в третото издание на форума "Един пояс, един път". Коментарът на външния и енергиен министър Петер Сиярто дойде от Пекин, където пък унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с Владимир Путин. 

"От една страна, това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция, така, че тръбният газ да се конкурира с течния газ", добави Денков.

Относно начисляването на таксата за транзита на газа, премиерът обясни, че таксата става изискуема от момента на влизането на закона в действие и още не се начислявала.

"Реализирането на таксата изисква някакво разпределение между участниците, така че това е процес, който ще бъде изчистен и по никакъв начин няма да застраши българските институции", коментира още акад. Денков.

"Това са приходи, които могат да влязат в бюджета. От друга страна има доста добра възможност по този начин да се създаде истинска конкуренция, така че тръбният газ да се конкурира с течния газ, от което би спечелила цяла Европа", смята той.

Денков не приема критиките на Румен Радев и в тази посока, и по останалите теми.

"Президентът би трябвало да символизира единението на нацията. Очевидно той е решил, че има други приоритети", заяви на брифинг в Mинистерския съвет Денков.

"Винаги съм казвал, че институциите трябва да работят заедно. За съжаление, от другата страна не виждаме никакъв позитивен подход в това отношение. Така че не виждам смисъл да коментирам конкретни изказвания. Това, което правим, го правим в полза на българските граждани, на българската икономика и националната сигурност на България", посочи той.

Денков беше категоричен, че "Булгартрансгаз" не е заплашен от фалит: "Чух я тази версия, но тя няма основание. Нека да влезем в технологията, когато проведем първите разговори с представителите на ЕК, със Сърбия и Унгария. Предстои Европейски съвет, на който аз ще имам възможност да говоря с тях. Нашата теза е, че това задължение е по отношение на "Газпром", а не по отношение на тези държави или пък на "Булгартрансгаз".

Малко по-рано президентът Румен Радев заяви, че управляващите са "обявили война на президентската инстититуция - именно в този запис, още преди да са получили властта".

Попитан за транзитните такси на руски газ през страната ни за Унгария и Сърбия, президентът посочи, че утре е Ден на българо-унгарското приятелство, приет с решение на двата парламента.

"И това разсипаха. За каква европейска солидарност и европейска интеграция говорят нашите управляващи, при положение че посягат на страна член на ЕС, съюзник и партньор в НАТО и ЕС? Страна, с която ни свързват здрави, дълбоки културни, исторически връзки и която е един от основните инвеститори", коментира Радев и посочи, че е засегната и Сърбия.

По думите му това решение ще доведе до декапитализация на "Булгартрансгаз" и неговия фалит. "Тук трябва да получим отговор от управляващите всъщност кои интереси обслужват, защото това не са обществените интереси", каза още Радев.