Това е втори удар на централните власти в Мадрид срещу националистите, които управляват богатата испанска област и искат да организират референдум на 9 ноември, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

"Съгласно Конституцията, автономна общност не може едностранно да свика референдум за самоопределение, за да решава своята принадлежност към Испания", пише съдът в съдебно решение, което отменя частично декларацията за обявяване на независимост, приета от Каталонския парламент през януари 2013 година.

Съдът обяви за "нищожен и противоконституционен" принципа, според който "народът на Каталуния има, поради демократична легитимност, същност на политически и юридически суверен".

Той обаче призна "правото на вземане на решения" на каталунците, тъй като това е възможност в рамките на Конституцията.

Каталуния е регион в североизточната част на Испания и притежава много силна културна и езикова идентичност.

Населението е около 7,5 милиона души, сред част от което в последните години се забелязва нарастване на националистическите настроения, допълнително задвижени от икономическата криза която подхрани чувството за несправедливост и увеличава политическото напрежение.

Районът беше един от мощните икономически двигатели на Испания, преди да се превърне в една от най-силно задлъжнелите провинции.

Каталуния критикува централното правителство, че не разпределя богатството справедливо и иска по-голяма фискална независимост.

В Мадрид правителството продължава да твърди, че референдумът би бил незаконен и няма да се случи.

"Винаги съм бил готов за диалог, но в рамките на Конституцията и закона", каза на 25 февруари премиерът Мариано Рахой.