Испанският КС не допуска референдум в Каталуния

Испанският Конституционен съд обяви за незаконен проекта за референдум за независимост на Каталуния, вече отхвърлен от централното правителство.

Обратно в новината

Коментари - Испанският КС не допуска референдум в Каталуния | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой си ти, че да определяш кой е дорасъл и кой не? Кой е обонго, че да определя същото? От чие име се произнасят в т.н. демокрации и всъщност за кого се относя? Нещо много нон-сенс станаха май?

Косово беше отделено от Сърбия през 2008 г., когато в Белград управляваше правителство, избрано демократично на избори, неоспорени от никого.

каква Украйна, какво Косово? става въпрос за ЕС...т.е не може да се сравняват нещата.

Гнусният Еврейски съюз е създаден единствено да краде.Колкото по-бързо се махнем от него ще е по-добре.

Как се обръщаш към другите в мазето от което пишеш си е ваша работа, но не прилагайте тези обръщения към други. В Косово след опита за етническо прочистване, нямаше как да остане част от Югославия и там никой не искал отделяне.

Още тролене и лъжи. Крим е в състава на Украйна вследствие на договор с Русия от 1994 - доброволно. А референдумите в Саар и Фолкледите са от законни референдуми признати от централната власт.

Циника всъщност сте вие и жалките ви опити за манипулация. Нито е имало прочистване в Крим, нито е щяло да има.

Къде е сега Хелзенския комитет ?? Къде са "демократите"от ЕС?? ЗАЩО сега ОТРИЧАТ правото на самоопределяне ?? Значи са ЛЪЖЦИ!! В Украйна МОЖЕ-- а в Испания НЕ МОЖЕ??? ДА им Е..А майката на циркаджилъците им!!

Много си зле! Прочети малко по въпроса и тогава давай мнение! Това за Кърджали вече сме го чували, но това е много далеч от въпроса за Крим и Каталуня!

ПРАВОТО НА САМООПРЕДЕЛЕНИЕ на Каталонския означава образуването на НОВА ДЪРЖАВА КОЯТО НЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, С НОВА ВАЛУТА , С НОВА ЦЕНТРАЛНА БАНКА С НОВА КОНСТИТУЦИЯ И ИЗПЪЛНИТЕЛНА ВЛАСТ !!!! ТОВА ПАРЕСАЛАНС СИ Е ЧИСТ ОПИТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ СТРУКТУРИТЕ НА ТОВА РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ НАРЕЧЕНО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ !!! УТРЕ ПОДОБНИ ИДЕИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ТУРЦИЯ БИХА ДЕКЛАРИРАЛИ И БЪЛГАРКИТЕ ТУРЦИ !!! За съжаление в правото освен ЗАКОН , има и СЪДЕБНА ПРАКТИКА, която в повечето случая създава ПРЕЦЕДЕНТ с който се заобикалят ясно дефинирани правни текстове !! СЕГА ЗАПАДА СЪБИРА ПЛОДОВЕТЕ СИ ОТ ПРИЗНАВАНЕТО НА КОСОВО СКОРО И НИЕ ЩЕ СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НАДРОБЕНА НИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ МАЛОУМНИ ПОЛИТИЦИ !!!!!!!!! Друг е въпроса доколко тези политици са БЪЛГАРИ !!!!!

Защо нищо не говорите за правото на самоопределение на кюрдите. Нищо не говорите за правото на самоопределение на българите в Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Македония? Въпреки геноцида над българите в гореспоменатите страни, там има още българи които са подтискани по всевъзможни начини. Променят се български топоними и хидроними в гореспоменатите страни. Затова ясно трябва да се каже от България това което предлага Атака, за турския геноцид над българите и религиознокултурния геноцид на гърците над българи под благия поглед на "цивилизована" Европа.Така, че нещата не са еднозначни и всеки има своя специфика. Интересно е да чуем и позицията на Грузия по отношение на самоопределението на Каталуния.

Адрес: Сеньора Франческа Лаборе ХУЕСКА Майко, Фернандес убит! Фернандес зарит в земята! Фернандес го няма днес! Фернандес лежи в полята пред стените на Мадрид. ==== Вапцаров,Писмо,Моторни песни

НЕ го разбираш.

Най-добре е Путин да ги спаси :)

Позицията на Испания е последователна, защото тя не е признала Косово за независима държава. Не може без да станеш смешен да признаеш правото на Косово да се отдели от Сърбия, а да не признаваш правото на Крим да се отдели от Украйна или на Каталуния да се отдели от Испания.

В Косово имаше етническо прочистване - т.е. реална гражданска война. Ако Милошевич не беше прибягвал до такива методи, сега Косово нямаше да е отделено от Сърбия. В Каталуня и в Крим не е имало никакво етническо напрежение, което да води до масови убийства както в Косово.

Точно така, има малка разлика - в Косово вилнееха терористичните банди на АОК, защото Ибрахим Рогова беше обявил, че Косово иска пълна независимост от Сърбия без да се допитва до конституцията на Сърбия. Но това явно ти е убягнало от очите или пък си доста младичък и не ги знаеш тези неща. Там, в Косово, се проведе референдум и декларацията за независимост беше обявена в присъствието на чужди войски - KFOR, да ти припомня, ако не знаеш ....

Като конституцията не позволява референдум то тогава НАПРАВО ДА ОБЯВЯТ ЕДНОСТРАННО НЕЗАВИСИМОСТ както НАПРАВИ КОСОВО. Международният съд в Хага обяви, че такава стъпка не противоречи на международното право и всеки народ има право на самоопределение. А КАТАЛУНЦИТЕ СА СИ НАРОД В РАМКИТЕ НА ИСПАНИЯ.

И нашата конституция не може да се променя с референдум, а в нея е записано, че не се позволяват автономии и отделяне на територия. Та е ясно, че всички в България трябва да сме против референдумите , провеждани от сепаратисти. И като говорим за Косово -логиката не е , че Крим може да мине към Русия, а че Косово е голяма грешка. Вие сте национални предатели.

До Атака, изяснете позицията си. Не е ясно какво точно искате да кажете. В България няма автономни области и граничи от всякъде с етнически българи. Това е следствие от вековната политика на "запада". Явно, много ги е страх, имат спомени. Вижте данни за Косово и как е населявано с шиптъри от Османската империя и от италианците през Втората световна война. Виште как това стана и в Македония. Но да е споменавано за огромната маса славяни, живеещи на собствена територия в Федерална република дойчланд? Никога не е споменавано. Дори и оброчният тракийски (славянски) остров Руян е преименуван на Рюгенд. За това не пишете срещу Атака, те имат най-подходящата за България политика, а пишете за преиначаването на историческите данни от "запада", за това още професор Георги Сотиров от Канада имаше критични статии към професор Чадуик от Англия. Но еврейска Англия винаги е била враждебна спрямо България. Учудвам се на българските, ако са българи, мазохисти натискащи се да попаднат при евреите от Албиона, не говоря за ирландците и кимерите (Уелс),а именно за англичаните.

Господин другоселец, не обръщайте внимание и не обяснявайте нищо на примитиви, като горния. Те не са много. За тях не е важна истината, те не я търсят, за тях е важно да "покажат" обратно мнение дори за него да няма никъкви данни. Но нима това не е начин на действие на световното еврейство обобщено Евреонал.

Не знам на какво вяеват каталунците, но четох в украински сайт, че руски провокатори плашели хората в Луганск с ЕС, като им говорели откровени лъжи. Изброили бяха няколко от тези лъжи: - увеличаване на пенсионната възраст; - платено здравеопазване; - намаляване на пенсиите; - платено образование; - разграбване на предприятията; - увеличаване на безработицата; - високи цени на газа и тока; - бягане на младите хора на работа в чужбина... Чета и си миля, Боже какви лъжци са тези руски провокатори! Дано украинците и каталунците не им се хванат!

Както няма и безплатно здравеопазване, образование, пенсии. Тези пари не растат по дърветата. Ако ще ги дава държавата, значи всъщност се дават от абсолютно всички, чрез данъци и осигуровки. Кое му е безплатното на това?!

val55

Да така е, но не ми хвалете сегашното, защото все още не сме достигнали стандарта от началото на промяната... Съвсем умишлено наши и чужди ни държат в позиция партер, а държавата се отказа да е ръководещ фактор, а само неефективен регулатор, което е пагубно за нея. Държавата трябва да има средства за производство, и да е основен финансов фактор за стабилност, а не само да разчита на данъци и такси, и ако продължава да е така, то пишете ни бегали, още дълги години. Колкото, и да се отричат, някои от някои неща, все още не можем да достигнем.... 90 години това потвърждава моята теза....Задават се, още по безработни и безхлебни години, а държава без държавно производство е загубена, и обречена на вечен хаос и насилие независимо какво. Всичко вече е проиграно само остава да изпълним ролята си. Ще трябват милиарди за изхранването на безработните в нашата страна, а за целият свят, ще трябват трилиони. Затова са предвестник тези финансови, и икономически кризи, а понеже някои със зъби и нокти искат да се запази статуквото може да прибегнат до военни конфликти за пазари, и суровини, а мисленето им е от минали векове. Трябва много бърза промяна на икономикополитическите системи. Това, което се случи с Югославия, Украйна и.... е само началото, но всичко зависи от начина на мислене, а то е.....

Не пипайте Каталуния! Това е исконна руска земя. Там се е зародила нацията ни - спомнете си за Иберииската Рус, героично защитавана от съветските интербригадисти! Ней кръв сме ляли за тая земя. Ако това ви звучи абсурдно и познато просто заменете тук там някоя дума и ще получите картинката в Крим.

Путин, не така, брато! Македонска, македонска е каталунската земя/както и луната също/...

Какво, да не трябва като в Крим, пак в цяла Испания да бъде референдума - хахахахах - смешници!

каталуснкия не е диалект, а друг език всъщност тоя испаски дето го говорят е изкуствено наложен език вземи почети малко история и не фантазирай

Троле, в косово имаше етническо прочистване и изселване на население. Къде другаде е имало подобно събитие?

Явно доста си гледал американска пропаганда, глупако.

Глупак може да викаш на онзи, който виждаш в огледалото. Защо не напишеш какво е станало там?

Аз живея в Сърбия от известно време, познавам много сърби, както и босненци, и албанци. Нещата, които са ми показвали, разказвали и съм виждал - не отговарят на това, което ние знаем тук от нашите и световните медии. Общата картина е ясна - ако някой беше провокиран и натиснат - това е бил сръбския народ, а след това - невинни няма и от трите страни. Тези, които започнаха ние знаем като победители, а сръбския народ е големият губещ. Историята е мръсна и манипулирана.

Първо се появиха бандите на Тачи и почнаха да нападат сръбските местни органи.Когато положението стана нетърпимо Сърбия вкара трета армия, на генерал Павкович за борба с бандитите.Дори и тогава бежанците бяха единици.Когато сърбите насметоха албанците,НАТО започна бомбардировки по трета армия.Тогава под страх от бомбите, започна масово бягство на албанците,към Македония и Албания.Всички виждахме хубави коли с множество добре облечни деца на границата с Македония.Е това е истината.

То не беше ли същото и в Либия? Май и в Сирия стана така? А да, там руснаците навреме се намесиха и спряха демократичните и човеколюбиви бомби! Та сега наемниците са наврени в кучи газ ;)

Диктатори-колонизатори , което е удобно на тях това е вярно и правилно , народа винаги е бил роб в колониите им.

деер

В Западна Европа или по точно Северозападна, но всички приходящи безделници по улиците от цяла Африка ще объркат нещата скоро! Не случайно полицейските коли са с решетки , както и полицейските управления около входовете си.

Дълъг и щастлив живот на Диктаторите! и Медии зa народите!

Тезт сещат ли се, че като се отделят, ще трябва да минават отново всички циркове по присъединяването към ЕС и влизането в НАТО? А бившата им метрополия може вето да наложи.

Те надали ще искат да членуват в тези компрометирани и разпадащи се съюзи. Нали затова искат независимост и самостоятелност.

Дали умишлено се "забравя" страната на баските?Най-силно желаеща независимост от Испания. А Сев.Ирландия?А Фландрия? Винаги съм мислел,че "демокрация"значи власт на народа.Оказа се,че САЩ имат друга дефиниция...

Дали под демокрация разбираш превода от Гръцки или от Латински ;)

Е,очаквайте размирици, ще им се стъжни на "народните" избраници........уж навсякъде демокрация цари,а когато народът поиска да се определи........НЕ МОЖЕ..........

Ех,американци,където стъпите,разрухата върви след вас.След като така щедро подкрепихте създаването на бутафорната държава Косово,очаквайте в най-скоро време мечката да заиграе и при вас.А Каталуния,Шотландия,Северна Ирландия и каквито поискате други,по-рано или по-късно ще се сдобият със своята независимост.

ами границите идват от законите!! не може едни да работят и да хранят други! явно има несправедливост в законите!! а това е гаранция ,че ще се защитават интересите на хората!

Ех Косово, Косово. САЩ прецедент, без никакво отражение за бъдещето...

Ами да подготвят споразумение с Кралството за въщане/възстановяване/ на 3-те трилиона налети от целокупния испански народ в Провинцията им и да си правят Референдума.

Ние сме в 21и век, какво значи някаква граница на държава при положние, че за няколко часа можем да се озовеч на другият край на света. Слагат някакви визи и забрани за влизане при положение, че милиони други хора не обръщат внимание върху това. Политиците трябва да се осъзнаят и да пораснат извън пясъчника в който са си строили градинки и воювали с камиончета.

Тук не става дума за политически граници, а за финансови - къде да отиват или по-точно да остават парите и кой да ги разпределя!

Щом някой държи на политическите граници, а друг върху финансови - решението ще е федеративното устройство. Едва ли ще е проблем за една демократична държава в центъра на ЕС.

човека предлага да направим втора засилка 'комунизъм' за още 45 години явно ..

Май и двамата с "nones" не можете да четете - нищо подобно не е казано. А и последната криза от 2008 я направиха американските евреи, ако не сте чували.

Каталуния в Испания, Венеция в Италия, Шотландия във Великобритания. Сериозен отцепнически списък. А тук във форума някои коментиращи плашат Путин с нови референдуми на некви монголци и приятели, дет без Русия са загубени на секундата.

Кебек в Канада.... за списъка. Най-изостаналата провинция в която се налива от останала Канада...

Да идват танковете на нато!

дъ живеят еврогейските ценности!!!

СТРАХЪТ Е ГОЛЕМО ШУБА ...АМА РАХОЙ ЧЕ ДУА СУПАТА ЧИНИ МИ СЕ...

ТАЗИ ЗАБРАНА ДЕМОКРАТИЧНА ЛИ Е!?!? ХА ХА ХА КЪДЕ Е ВРОПА?!? ХА ХА ХА АМА ВЕНЕЦИЯ СИ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМА! А ВЕНЕЦИЯ Е НАСЕЛЕНА С ПОТОМЦИ НА РИМСКИТЕ ЛЕГИОНЕРИ! ИМПЕРАТОРИТЕ СА ДАВАЛИ ЗЕМИ НА НАЙ-ДОБРИТЕ СИ ВОИНИ ТАМ!!

Европа се тласка към разединение! За съжаление , поколението европейски политици , което беше отгледано от САЩ отвращава средния европеец. Фактите говорят, че подобно на България, вече все по-често и нормалния германец, французин или испанец не вижда в политиците носители на неговото мнение. Един път избрани, те са недосегаеми за нас и единствено изповядват политиката на този който ги е хранил от скамейката - САЩ.

деер

Къде е демокрацията?

Районът беше един от мощните икономически двигатели на Испания, преди да се превърне в една от най-силно задлъжнелите провинции. всичко там и в други страни на европа се обърна ,,наопаки,, след кризата в америка през 2008 година!!!,,щатите,, освен да изнасят ,,революции,, изнасят и кризи чрез ,,пазарната,, си икономика!!!

РЕФЕРЕНДУМ??, ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА ЖИТЕЛИТЕ, КОИТО ЖИВЕЯТ В КАТАЛУНЯ, ЧЕ ИМА МНОГО ПОЛИТИЦИ С АСТРОНОМИЧЕСКИ ЗАПЛАТИ, БЕЗ ДА ДОПРИНАСЯТ НИЩО ЗА ОБЩЕСТВОТО, ////ЗА, БИХА ГЛАСУВАЛИ САМО 30%////

що тогаз им забраняват ве?)))))

Започна се.

Правителството им го каза отдавна, кво още се правят на ощипани тия? "Ние сме развивали региона от векове поради стратегическото му положение спрямо европейските ни партньори. Пътища, пристанища, индустрия, инфраструктура.... Всичко това бе изградено от Крал и Правителство и с времето и лихвите възлиза на...... (около 3 трильона май беше цифрата)" - им бе казал премиерът на Испания преди време и в Каталуния взеха да се чешат там, където не ги сърби. Сега референдумите излязоха на мода и тея пак зареваха за отцепване. :))

ДОБРЕ, ЧЕ ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, ЧЕ ТАКИВА КАТО ТЕБ ОТДАВНА ЩЯХА ДА СА В ЛУДНИЦАТА В УСМИРИТЕЛНИ РИЗИ

А през това време населението на Каталуния само яли, спали и е.......и. Драги ми Смехурко, да си чувал че същото плаща данъци, такси, акцизи?.Или считаш че там е рая на Земята?.

Няма как един референдум да е незаконен. Това е пряка демокрация и заклеймяването му очевидно е недемократично. Не зная защо на Запад и особено в САщ лъжат хората, че са някакви демокрации. Това че не са не е нещо лошо! Все пак демокрацията е най-лошата форма на управление след тиранията според самия Платон , човека дефинирал тия понятия! САЩ е форма на тимокрация/олигархия, каквато е и Русия но в различни пропорции.

ааааа сакън ни мой то тъй мчи къдей димуСрацяита тук....те искат пък тез ни дават пък били димуСрати ...хи хи