Лауреатите на тазгодишната Нобелова наградата за мир са защитникът на правата на човека Алес Беляцки от Беларус, руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация "Център за граждански свободи".

Ето кои са те:

Алес Беляцки и неговата организация "Вясна" ("Пролет") от десетилетия са лицето на защитата на човешките права в Беларус.

Беляцки бе хвърлен в затвора в Беларус през юли 2021 г. 60-годишният правозащитник беше задържан за "укриване на данъци" - обвинение, смятано за отмъщение от страна на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г. След протестната вълна, оспорваща резултатите от изборите през 2020 г., която разклати режима, в Беларус започна заглушаване на критичните гласове с насилие и арести. В продължение на седмици десетки хиляди беларуси протестираха срещу преизбирането на Лукашенко за шести мандат. "Вясна" съобщаваше за арести, обвинения в насилие и ранени демонстранти.

Снимка: БТА/AP

Беляцки не за първи път се озовава зад решетките. Предишният път - за три години между 2011 г. и 2014 г. - също беше заради скалъпени обвинения в данъчни престъпления.

Основана през 1996 г. по време на масовите продемократични протести в Беларус срещу вече поелия властта Лукашенко, "Вясна" започва дейността си в помощ на арестуваните и техните близки. Впоследствие тя се заема със защитата на човешките права като цяло в една страна, където нарушаването им е често срещано.

Алес Беляцки беше един от участниците в опозиционния "координационен съвет", който бе формиран, за да оспори преизбирането на Лукашенко и да принуди властта да направи компромис. В съвета личаха също имената на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич и опозиционерката Мария Колесникова, която наскоро получи присъда от 11 години затвор. Почти всички членове на съвета към този момент са задържани или са напуснали страната.

"Мемориал" - една от най-старите правозащитни организации в Русия (основана през 1987 г. от съмишленици, които искат да почетат паметта на жертвите на политическите репресии по време на съветската епоха), сред чиито основатели е академик Андрей Сахаров

Организацията определи отличието като признание за правозащитната ѝ дейност, както и за усилията на нейните руски представители, които продължават да са подложени на "неописуеми атаки и репресии", предаде Ройтерс.

"Наградата насърчава решителността ни да подкрепим руските си колеги да работят от нови локации, въпреки насилственото разпускане на "Мемориал интернешънъл" в Москва", заяви пред агенцията Анке Гийсен, която е член на управителния съвет на организацията.

Снимка: БТА/AP

"Мемориал" осъди новия съдебен процес, който се води срещу нея днес - деня, когато получи Нобел за мир, предаде АФП, цитирана от БТА.

"Точно когато целият свят ни поздравява за Нобеловата награда за мир, в Тверския съд (в Москва) се води процес за конфискуване на централата на "Мемориал", каза организацията, която бе забранена в Русия.

На 28 декември 2018 г. Върховният съд на Русия разпореди ликвидирането на "Мемориал Интернешънъл". Искът за ликвидиране бе подаден от Главната прокуратура на РФ; по време на процеса прокурорите твърдят, че дейността на "Мемориал" по изследването на Големия терор "създава образ на СССР като терористична държава" и че липсата на обозначение "чуждестранен агент" върху материалите на дружеството може да "доведе до депресивно състояние на читателите". Стотици общественици в Русия и извън нея се обявиха срещу ликвидирането на "Мемориал", президентският съвет по правата на човека на Русия призова организацията да се откаже от иска, а Съветът на Европа се изказа в нейна подкрепа.

Украинският център за граждански свободи: Сега говорят армиите, защото гласовете на правозащитниците преди не се чуваха в нашия регион 

Украинският център за граждански свободи е основан през 2007 г. с цел защита на човешките права и насърчаване на демокрацията в Украйна. Организацията изигра важна роля за укрепването на украинското гражданско общество и за оказването на натиск върху властите да превърнат Украйна в пълноценна демокрация - се казва в изявление на Нобеловия комитет.

Снимка: БТА/AP

Ръководителят на Центъра, Александра Матвейчук, написа във Facebook: "Сега говорят армиите, защото гласовете на правозащитниците не се чуваха в нашия регион преди. Може би са ни чували в Комитета по правата на човека на ООН, но определено не и в залите, където се вземат решенията от хората на власт. Ако не искаме да живеем в свят, в който правилата се определят от този, който разполага с по-мощен военен потенциал, а не от върховенството на закона, това положение на нещата трябва да се промени."

"Радвам се, че Центърът за граждански свободи, който ръководя, получи днес Нобеловата награда заедно с нашите приятели и партньори от Мемориал и Весна", добави тя.

Според сайта на организацията тя е създадена на 30 май 2007 г. и е със седалище в Киев. Мисията на организацията е да насърчава ценностите на правата на човека, демокрацията и солидарността в Украйна и Евразия в името на истинското човешко достойнство. За тази цел ЦГС работи за защита на основните права и свободи на човека; представлява интересите на обществото и упражнява обществен контрол върху спазването на правата на човека в дейността на държавните органи и местното самоуправление; работи с младите хора за формиране на ново поколение млади правозащитници и социални активисти; насърчава образованието по правата на човека и демокрацията и изпълнява програми за международна солидарност.

А ето как реагираха на новината за тазгодишната награда за мир в ЕС и Киев

Норвежкият Нобелов комитет даде признание за изключителната смелост на мъжете и жените, които се борят с автокрацията. Това написа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Туитър по повод днешното решение тазгодишните Нобелови награди за мир да бъдат присъдени на беларуския правозащитник Алес Беляцки, руската неправителствена организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи.

По думите на Фон дер Лайен наградените показват силата на гражданското общество да се бори за демокрация. Тя призовава историите на наградените да бъдат разказани и последвани. Помогнете светът да стане по-свободно място, добавя председателят на ЕК.

Поздравления отправи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Правото да се говори истината е основно за свободните и отворени общества, допълва той.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс посочва, че наградите са присъдени на неуморни борци за човешките права и достойнство, които действат при възможно най-трудните обстоятелства. Да се изправиш срещу могъщи автократи изисква много дързост, отбелязва той. Според него наградените заслужават възхищение и подкрепа.

Министерството на външните работи на Полша заяви, че приветства решението на Норвежкия Нобелов комитет да присъди наградата за мир на пребиваващия в затвора беларуски правозащитник Алес Беляцки съвместно с руската правозащитна организация "Мемориал" и украинския Център за граждански свободи, предаде Ройтерс.

"Приветстваме признаването на техните усилия в борбата за свобода и спазване на правата на човека", гласи реакцията на министерството в профила му в "Туитър".

От президентството в Киев заявиха по повод наградата за украинската правозащитна организация, че сега украинците, изправени пред руското нашествие, са миротворци, съобщи Франс прес.

"Украинският народ днес е главният създател на мир, в която трябва да съществуваме без агресия", написа в "Телеграм" Андрий Ермак, шефът на канцеларията на президента Володимир Зеленски.

Същевременно Михайло Подоляк, съветник на Зеленски, изрази недоумение, че украинска НПО споделя приза именно с правозащитни организации от Русия и Беларус - две държави, които са във война с Украйна.

"Нобеловият комитет има интересно разбиране за мира, след както представители на две две държави, които са нападнали трета, заедно получават Нобелова награда", написа Подоляк в "Туитър". Той упрекна руската и беларуската организация - "Мемориал" и "Вясна", - че не са организирали в своите страни съпротива срещу войната.

Руският постоянен представител при европейската централа на ООН в Женева Генедий Гатилов изрази пренебрежение към новината за обявените Нобелови награди за мир. "Това не ни интересува", каза той пред Ройтерс.

Беларус също се изказа презрително към награждаването на пребиваващия в затвора активист Алес Беляцки, съосновател на "Вясна". "През последните години решенията [относно наградата за мир] бяха толкова политизирани, че Алфред Нобел се обръща в гроба си.", написа в "Туитър" говорителят на външното министерство в Минск Анатолий Грач.