Норвежкият Нобелов комитет реши да присъди наградата за мир на защитника на правата на човека Алес Беляцки от Беларус, руската правозащитна организация "Мемориал" и украинската правозащитна организация "Център за граждански свободи".

"Лауреатите на Наградата за мир представляват гражданското общество в своите страни. Дълги години те са защитавали правото да се критикуват властите и да защитават основните права на гражданите. Те са положили изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на правата на човека и злоупотреби с власт. Заедно те показват значението на гражданското общество за мира и демокрацията", заявиха от комитета.

Миналата година Нобеловата награда за мир беше присъдена на Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета", и Мария Реса, филипинска журналистка, която ръководи опозиционния уебсайт Rapple. Те бяха наградени "за усилията им да запазят свободата на изразяване, която е предпоставка за демокрация и мир.

Муратов дари паричната част от наградата на благотворителни организации. През юни 2022 г. главният редактор на "Новая газета" продаде на търг Нобеловия медал за 103,5 милиона долара. Постъпленията от продажбата са в подкрепа на хуманитарната мисия на УНИЦЕФ за подпомагане на украински деца бежанци и техните семейства.