Руският журналист Дмитрий Муратов, носител на Нобеловата награда за мир за миналата година и главен редактор на независимото издание "Новая газета", обяви, че е бил нападнат вчера от неизвестно лице, предадоха световните агенции.

Нападението било извършено във влак от Москва за Самара. Нападателят нахлул в купето на Муратов и залял с червена маслена боя, примесена с ацетон, журналиста и всичко наоколо. После нападателят извикал: "Муратов, това е заради нашите момчета".

При инцидента ръцете, главата и лицето на Муратов били изцапани. Той се оплакал, че очите му парели за известно време и е получил лекарска помощ. Заради случилото се отпътуването на влака е закъсняло с половин час.

Полицията съобщи, че издирва двама души заради атаката.

Точно вчера Муратов и негови живеещи в изгнание съратници, обявиха началото на ново издание "Новая Газета. Европа". То ще е многоезично, ще се ръководи от Муратов и няма да е филиал на оригиналното издание, а независима инициатива.

Миналата година Дмитрий Муратов получи Нобеловата награда за мир. По-голямата част от паричната премия - на около половин милион долара - беше дарена на детски хоспис и няколко благотворителни организации.  В началото на инвазията в Украйна руският журналист  обяви, че ще предостави нобеловия си медал на фондация за подпомагане на украинските бежанци.