Метрото в Киев отново се движи, а водоснабдяването вече е възстановено за всички жители на украинската столица, обяви кметът на града Виталий Кличко, цитиран от Ройтерс и БТА.

Кличко съобщи това рано тази сутрин в "Телеграм" след вълната от руски въздушни удари по критична инфраструктура в Украйна вчера.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна междувременно казаха, че един цивилен е бил убит при обстрел от страна на украинските въоръжени сили по т. нар. Донецка народна република (ДНР) през последното денонощие, предаде ТАСС.

По данни на Киев Русия е изстреляла вчера над 70 ракети - едни от най-масираните удари от началото на нейната инвазия в Украйна на 24 февруари, отбелязва Ройтерс. В резултат украинските власти бяха принудени да прекъснат електрозахранването на много места в страната.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: АР/БТА

Кметът на Киев съобщи още, че вече е възстановено топлоподаването към половината от абонатите и електроснабдяването на две трети от клиентите в украинската столица. Електрозахранването обаче продължава да бъде прекъсвано аварийно по места, каза в същото време той и добави, че недостигът на електричество е сериозен.

Снимка: АР/БТА

По-рано този месец Кличко предупреди за "апокалиптичен сценарий" за украинската столица, ако руските удари по инфраструктурни обекти продължат. В същото време той уточни, че засега няма нужда да бъдат евакуирани хора, припомня Ройтерс.

Трима цивилни са били ранени при украински обстрел по Донецк тази нощ, обявиха сепаратистките власти, цитирани от ТАСС. Според тях въоръжените сили на Украйна са изстреляли шест ракети "Град" по Будьоновския район в южната част на града.

Снимка: АР/БТА

По-рано тази сутрин проруските сепаратисти в Източна Украйна съобщиха за един убит и седем ранени цивилни в ДНР през последното денонощие.

Русия уверява, че няма да използва биологични оръжия във войната в Украйна

Русия няма да използва биологични оръжия във войната в Украйна, каза днес високопоставен руски дипломат на пресконференция в Женева, цитиран от Франс прес.

Константин Воронцов, заместник-директор на отдела за неразпространение и контрол на въоръженията на руското външно министерство, отхвърли опасенията, че Русия може да използва подобни оръжия. "Това изобщо не е тема за разговор", каза той пред група журналисти.

Русия е "напълно и изцяло ангажирана със своите задължения", свързани с международни договори, които забраняват използването им.

"Ние нямаме програми във военната област, свързани с биологични оръжия", увери дипломатът и добави: "Всички наши дейности в биологичната област са изцяло за мирни цели и не повече от това".

Воронцов говори в кулоарите на срещата за преглед на Конвенцията за биологичните оръжия (КБО), който се провежда на всеки 5 години и който трябва да приключи днес след три седмици работа.

Конвенцията забранява разработването, производството и складирането на цялата тази категория оръжия за масово унищожение. Отсъствието на механизъм за проверка обаче е нейната голяма слабост и спорен въпрос от две десетилетия.

Снимка: АР/БТА