Молдовците започнаха гласуването на ключови президентски избори, следени зорко от Москва, която би предпочела да бъде преизбран досегашният държавен глава с проруска ориентация Игор Додон, пред проевропейските му съперници, предаде Франс прес.

Изборните бюра отвориха в 7.00 ч. и ще затворят в 21.00 ч. Първите резултати се очакват тази нощ.

На територията на страната са разкрити 2004 изборни секции. За президентският пост освен действащият президент Додон ще се борят още седем кандидати, включително водачът на проевропейската Партия на действието и солидарността Мая Санду, посочва ТАСС.

Днешният ден е кулминацията на породила разделение предизборна борба между 45-годишния Додон и 48-годишната му основна опонентка Мая Санду, отбелязва ДПА.

Молдова, бивша съветска република в Източна Европа с 3,5 милиона жители, намираща се между Украйна и членуваща в Европейския съюз Румъния, отдавна се разкъсва между стремежа към по-тясна интеграция с ЕС и лоялността към бившия господар Москва, отбелязва АФП.

На предишните избори през 2016 г. Додон победи Санду. Той разчита на Русия да помага на страната му (една от най-бедните в Европа), която в последните години е пред икономически колапс.

Санду беше министър-председател в течение на няколко месеца през първия мандат на Додон, но бе свалена от поста с вот на недоверие. Тя настояваше за засилване на интеграцията с ЕС като начин за справяне с икономическата криза.

За да бъдат зачетени днешните избори за валидни, на тях трябва да гласуват най-малко една трета от регистрираните избиратели. За победа на първи тур ще са нужни гласовете на поне половината избиратели. Ако това не стане, на 15 ноември ще се състои втори тур.

Представителите на ЕС в Кишинев призоваха за прозрачни избори и приканиха властите "да избягват практики, които противоречат на международните норми, като купуването на гласове".

Протичането на изборите ще се следи от 2200 наблюдатели, в това число около 30 пратеници на ОССЕ - мисия с ограничен състав поради пандемията от коронавируса.

Рестрикциите, въведени в различните страни за ограничаване на заразата, може да попречат на голяма част от работещите в чужбина около 1 милион молдовци да гласуват.