Лидерът на "Украинския демократичен алианс за реформи" ("УДАР") и кмет на Киев Виталий Кличко предложи на бившия губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили да се яви на предсрочните избори за Върховната рада начело на неговата партия, предаде ТАСС.

Във във видео послание във Фейсбук Кличко написа, че е гледал изявлението на Михаил Саакашвили, на чиято политическа сила са създадени пречки за участие в изборите, и е решил да му даде "едно политическо рамо".

Кличко изрази увереност, че подобен "съюз може да удвои усилията в името на реформите в страната". "УДАР" ще участва в предсрочните парламентарни избори. Предлагам на нашите партньори да се явим заедно. Аз оставам лидер на партия "УДАР", а на Михаил Саакашвили предлагам да стане председател на партията", каза политикът.

Той добави също, че ще остане кмет на Киев, защото има "много задължения към гражданите".

Михаил Саакашвили пристигна в Украйна на 29 май. Ден преди това украинският президент Володимир Зеленски върна на бившия губернатор на Одеска област отнетото му през 2017 г. от предишния президент Петро Порошенко украинско гражданство. На 4 юни Саакашвили съобщи, че на партията му "Движение на новите сили" е отказана регистрация за участие в изборите и помоли "приятелските сили за подкрепа".