Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили се завърна в Украйна днес - ден след като новият украински президент Володимир Зеленски възстанови украинското му гражданство, предадоха АП и ТАСС.

Саакашвили пристигна в Киев от Варшава, където бе експулсиран през февруари 2018 г., след като предишният президент Петро Порошенко му отне предоставеното украинско гражданство.

След като пристигна на киевското летище "Бориспил", Саакашвили, посрещнат от стотици свои симпатизанти, даде висока оценка на новия президент на Украйна. "С тази стъпка Зеленски показа, че е способен на смели и бързи решения", каза пред репортери бившият грузински президент. По думите му новият украински държавен глава е "независим политик, който никого не слуша", и той "не е обикновен човек, а ще изненада мнозина".

Снимка: БТА

През 2015 г. Михаил Саакашвили стана гражданин на Украйна, след като се отказа своето грузинско гражданство. Тогава властите в Тбилиси го издирваха по обвинения в злоупотреба с власт, докато е бил президент между 2004 и 2013 г. Саакашвили заживя в Украйна и Порошенко дори го назначи за управител на Одеска област. Впоследствие отношенията между двамата обаче се влошиха. Саакашвили обвини Порошенко в корупция, след което украинското гражданство му беше отнето и той - изгонен, припомнят агенциите.

Според анализатори бившият грузински президент ще критикува остро представителите на стария политически елит в Украйна и Зеленски се надява това да помогне косвено на партията му "Слуга на народа" на предсрочните парламентарни избори през юли.