Очаква се представители на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка да заминат в понеделник за Никозия, за да направят оценка на ситуацията в кипърската банкова система и другите бюджетни нужди на кипърското правителство.

По-рано тази седмица Кипър стана петата членка на еврозоната, която поиска международна финансова помощ, изтъквайки, че проблемите й са възникнали като последица от кризата в Гърция. Кипърското председателство съвпада с много сложен период и за Европа, която също е в сериозна финансова криза и когато на карта е поставено не само благосъстоянието на страните от зоната, но и на целия ЕС.

За пръв път в историята на ЕС негов председател става страна, която не може самостоятелно да реши финансовите си проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС. Също за пръв път ЕС ще бъде ръководен от толкова малка държава, чието население едва надхвърля 800 000 души, а обемът на БВП представлява само 0,2 от общата икономика на еврозоната, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Друга особеност на кипърското председателство е, че начело на съюза застава страна, разделена по национален признак. Кипър е разделен на две части от 1974 г., когато Турция нахлу на острова и окупира северната част в отговор на вдъхновен от Гърция преврат. Кипърските турци създадоха своя собствена държава през 1983 г., но досега тя е призната само от Турция, която продължава да поддържа около 35 000 войници там.

Сред конкретните цели на кипърското председателство в ЕС е приключването до края на годината на преговорите за определянето на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, възобновяването на преговорите по интегрирана политика на ЕС в сферата на морските превози, оказването на съдействие на страните от Западните Балкани в преговорния им процес за членство в ЕС, най-вече на Черна гора и Сърбия.

Официалната церемония за поемането на председателството ще се състои на 5 юли в театъра на античния град държава Курион, на брега на Средиземно море.