Изпращайки войски в Украйна, френският президент Еманюел Макрон имаше предвид изпращането на военни да обучават украински войници в страната, а не извън нейните граници. Това разяснение даде министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в разговор с чуждестранни журналисти.

"Когато Макрон заговори за изпращане на войски в Украйна, европейските лидери бяха обхванати от паника. Макрон имаше предвид само възможността за обучение на украински войници директно в Украйна, а не извън страната, както се случва сега", цитира думите на Кулеба италианският вестник "Ла Стампа" (La Stampa).

Министърът добави, че Киев никога не е отправял искане за изпращане на хора. Кулеба добави, че Киев се нуждае от боеприпаси, дронове и ракети с голям обсег, "за да унищожи логистичните центрове на руското командване в окупираните територии".

Във вторник ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин обяви, че разполага с информация, че Франция вече подготвя военен контингент, който да бъде изпратен в Украйна, като на първоначалния етап той ще възлиза на около 2000 души.

По думите на Наришкин френските военни се опасяват, че такъв значителен контингент не би могъл да бъде прехвърлен и разположен в Украйна незабележимо.

"По този начин той ще се превърне в приоритетна легитимна цел за атаки от страна на руските въоръжени сили. А това означава, че го очаква съдбата на всички французи, които някога са идвали на територията на руския свят с меч", допълни Наришкин.

Еманюел Макрон заяви миналия месец в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж, че изпращането на западни войски в Украйна е била повдигната. По думите му участниците не са успели да постигнат консенсус по този въпрос, но такъв сценарий не може да бъде изключен в бъдеще.

По-късно той актуализира изявлението си, за да изясни, че "да не изключиш нещо не означава да го направиш".

Представители на повечето държави съобщиха, че не планират да изпращат войски в Украйна и още повече се противопоставят на участието им във военните действия срещу Русия. Но френският лидер, въпреки критиките, увери, че думите му са "претеглени, обмислени и проверени" и отново повтори, че не изключва възможността за изпращане на военни.