Командващият Сухопътни войски на Украйна генерал Олександър Павлюк заяви, че е възможна руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници, но отбеляза, че това е "най-мрачната прогноза" и че този контингент може да бъде използван и за компенсиране на човешките загуби, предаде Франс прес.

Руската армия твърди, че през последните месеци е отвоювала няколко села от изпитващите недостиг на боеприпаси украински войски, но вече повече от година нито една от страните не е постигнала реални пробиви, отбелазва АФП.

Руските сили "са в процес на създаване на групировка от над 100 000 войници", заяви генерал Павлюк по украинската национална телевизия.

"Това няма да бъде непременно настъпление. Може би те ще я използват за възстановяване на своите части, които губят бойните си способности", посочи той, цитиран от БТА.

"Възможно е обаче до началото на лятото те да разполагат с определени сили за провеждане на съответните настъпателни операции в едно от направленията", каза украинският генерал, като отбеляза, че този сценарий представлява "най-мрачната прогноза".

"Ние не познаваме плановете на Русия в цялост. Знаем само, че те създават групировки", каза той.

Олександър Павлюк подчерта, че руските войски все още владеят инициативата.

Снимка: УНИАН/БТА

Същевременно украинската вицепремиерка Олга Стефанишина съобщи, че руските петролни рафинерии са легитимни цели за въоръжените сили на страната ѝ, след като в медиите се появи информация, че САЩ, които са близък съюзник на Киев, са го помолили да прекрати ударите с дронове срещу нефтопреработващите предприятия, съобщи Ройтерс.

През последния месец Украйна значително увеличи ударите си с дронове срещу рафинериите дълбоко в руска територия, довеждайки до временно прекратяване на производството в някои от тях.

"Разбираме призивите на американските си партньори, но същевременно се борим със способностите, ресурсите и практиките, които имаме", заяви Стефанишина по време на Киевския форум за сигурност. Тя допълни, че енергийните обекти са легитимна цел от военна гледна точка, пише БТА.

По-рано в. "Файненшъл Таймс" цитира запознати източници, които заявиха, че Вашингтон е призовал Киев да прекрати ударите, предупреждавайки, че рискува да провокира отговор и да предизвика ръст на световните цени на петрола.

ВВС на Великобритания обучи първите 10 украински пилоти

Главнокомандващият на Кралските военновъздушни сили похвали първите украински пилоти, преминали обучение в Обединеното кралство, предаде ДПА. Ричард Нeйтън, началник на щаба на Кралските военновъздушни сили, заяви: "Украйна трябва да победи, вашата победа е наша победа", като отдаде дължимото на уменията и мотивацията на десетте млади украински пилоти по време на тържествена церемония.

Десетимата пилоти получиха основно летателно, наземно и езиково обучение в Обединеното кралство и сега ще преминат към усъвършенствано летателно обучение, осигурено от френските военновъздушни сили, преди да се научат да управляват изтребители Ф-16, съобщи британското министерство на отбраната.

"От собствена ни история в Обединеното кралство разбираме може би повече от всички колко силни могат да бъдат малцина срещу мнозина", заяви сър Нeйтън, визирайки Битката за Британия срещу германските "Луфтвафе" в разгара на Втората световна война.

Министерството на отбраната заяви, че обучението представлява ключов принос на Обединеното кралство към Коалицията за въздушни способности, ръководена съвместно от САЩ, Дания и Нидерландия, която помага за изграждането на военновъздушни сили от модерни изтребители, които да бъдат в основата на въоръжените сили на Украйна, отбелязва ДПА.

"През последните две години Великобритания е водеща страна в изграждането на въздушните способности на Украйна, като обогати самолетите ѝ с допълнително оборудване и първа предостави на Украйна крилати ракети с голям обсег на действие", добави той.

Снимка: БТА/AP

Украйна трябва да получи първите изтребители Ф-16 през лятото, отбелязва ДПА.

Обединеното кралство не разполага с Ф-16, които Украйна е избрала да формират ядрото на модернизираните ѝ военновъздушни сили, но министерството на отбраната в Лондон заяви, че Шапс и министър-председателят Риши Сунак постоянно са призовавали партньорите и съюзниците си да подкрепят международна програма за осигуряване на обучение и самолети за украинците.

Десетимата обучени се присъединяват към повече от 60 000 украинци, които са преминали обучение в Обединеното кралство след руската инвазия в Крим през 2014 г., включително 36 000 новобранци от 2022 г. насам по линия на операция "Интерфлекс" (Interflex), заяви министерството на отбраната.