Украински затворници, между които моряци и кинорежисьорът Олег Сенцов, пътуват със самолет към Украйна, след завършването на процедура по размяна на затворници с Русия, съобщи във Фейсбук украинският главен прокурор, на когото се позовава Ройтерс.

"Размяната приключи: моряците, Сенцов, Карпюк, Балух, Гриб летят у дома", написа Анна Исламова, служителка на Върховната Рада под поста на украинския главен прокурор.

В коментарите пози този пост привържениците на новия президент на Украйна Владимир Зеленски го похвалиха за изпълнение на предизборното си обещание за освобождаване на задържаните украинци в Русия.

Главният редактор на "Ехо от Москва" Алексей Венедиктов потвърди в своя телеграм канал, че самолетът с освободените украинци трябва да кацне в Киев в 5:00, но към 7:00 сутринта няма потвърждение на тази информация.

Русия прехвърли Сенцов от отдалечен затвор в Арктика в Москва на фона на преговори с Украйна за възможна размяна на затворници, съобщиха вчера руските агенции ТАСС и Интерфакс, посочва Ройтерс.

През 2015 г. Олег Сенцов бе осъден на 20 години затвор при строг режим от руски съд по обвинение в създаване на терористична група, действаща в Крим, анексиран от Русия предната година.

През юли т. г. украинският президент Володимир Зеленски предложи на Русия Сенцов да бъде разменен срещу украинско-руския журналист Кирило Вишински, съден за измяна в Киев.

Преди седмица медиите съобщиха, че Москва и Киев са се договорили да разменят 33 руснака за 33 граждани на Украйна, но нито Вишински, нито Сенцов бяха в този списък.

Украински съд обаче промени вчера мярката за неотклонение, наложена на Вишински, като замени ареста с освобождаване под лична гаранция.