"Не е важно как е живял човек, нито как ще умре, а за каква кауза", заяви намиращият се в руски затвор украински режисьор Олег Сенцов в текст, прочетен от братовчедката му Наталия Каплан, на церемония по връчването на наградата на Европейския парламент за свобода на мисълта "Сахаров". Каплан прочете текста в залата на Европейския парламент в Страсбург, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Съвременниците не винаги са справедливи, но историята е, и всеки получава мястото и името, които му се полагат", се казва още в посланието на режисьора.

Той отдава почит на Андрей Сахаров, важна фигура сред дисидентите от съветската епоха, на чието име е кръстена самата награда.

"Да се свързва името ми с неговото е прекалено голяма чест за мен. Надявам се, че ще имам още време да направя нещо, за да имам усещането, че съм заслужил тази награда", добавя Сенцов.

Снимка: AP/БТА

42-годишният Сенцов е роден на анексирания от Русия Кримски полуостров. Той се намира в руски затвор отвъд Полярния кръг, след като през август 2015 г. беше осъден на 20 години лишаване от свобода за "тероризъм" и "трафик на оръжие". Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" обяви процеса за "сталинистки".

През май Сенцов започна гладна стачка с искане за освобождаване на всички украински политически затворници в Русия. Той я прекрати след 145 дни, заявявайки, че иска да избегне да бъде хранен насила.

"Физически той изглежда много по-добре, но гладната стачка не остана без последствия. Има тежки проблеми с бъбреците, черния дроб и сърцето и никой не може да каже дали ще може да се възстанови изцяло", съобщи пред АФП Наталия Каплан.

Тя добави, че той все още е задържан при много тежки условия, които биха му се отразили зле и без гладна стачка.

"Психологически, той е същият човек и продължава да работи над сценарии и над книгите си", каза още Каплан.

Сенцов "трябваше да бъде в Страсбург, за да бъде поздравен за смелостта и решителността си", заяви междувременно в Туитър посолството на САЩ в Киев и призова Русия да освободи всички украински политически затворници.