Украйна съобщи, че дронове, изстреляни от Русия, са се взривили на румънска територия. Румъния е членка на военния съюз НАТО и при нападение на натовска държава се задейства член 5 от Северноатлантическия договор.

Официален Букурещ обаче отрече твърдението на Киев. 

Първоначално говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че руски дронове са паднали и са се взривили на територията на Румъния по време на снощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав, предадоха Ройтерс и БТА.

"По информация на държавната служба за гранична охрана на Украйна снощи, по време на масирана руска атака близо до пристанището на Измаил, руски дронове "Шахед" са паднали и са се детонирали на територията на Румъния", написа във "Фейсбук говорителят Олег Николенко.

"Това е поредното потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните членки на НАТО", добави той. Говорителят също така призова западните партньори да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

Николенко публикува и снимка, на която се виждат пламъци от експлозия на отсрещния бряг на река Дунав, а заедно с нея показа и фотоси на разрушенията на украинска територия.

 

Министерството на отбраната на Румъния обаче опроверга информацията за падането на руски дронове на територията на страната по време на атака срещу дунавското пристанище Измаил в Украйна в нощта на 3 срещу 4 септември, пише РБК-Украйна, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

"Министерството на националната отбрана категорично отрича информацията в публичното пространство относно така наречената ситуация, възникнала в нощта на 3 срещу 4 септември, когато руски дронове уж са паднали на националната територия на Румъния", се казва в изявлението на министерството.

Министерството също така отбелязва, че отговорните структури са наблюдавали в реално време ситуацията, причинена от руски атаки от дронове срещу инфраструктура в района на украинските пристанища на река Дунав.

"Средствата за нападение, използвани от Руската федерация, никога не са създавали пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния", допълват от Министерството на отбраната.

От румънска страна също така подчертават, че руските атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна са неоправдани и дълбоко противоречат на нормите на международното хуманитарно право.

Източник, представител на украинската промишленост, също е казал пред Ройтерс, че два руски дрона са паднали от румънската страна на Дунав.

През дунавските пристанища Рени и Измаил се изнасяше около една четвърт от украинското зърно, преди Русия да се изтегли от договорената с посредничеството на ООН сделка, която осигуряваше безопасното преминаване на кораби с украинско зърно през Черно море.

След това дунавските пристанища станаха основният маршрут за износ от Украйна. Зърно се изпраща с баржи към румънското черноморско пристанище Констанца.

А размяната на дронове между Русия и Украйна и интригата между Киев и Букурещ за това взривили ли са се руски безпилотници на територията на страна, членка на НАТО, идват на фона на срещата Путин-Ердоган в Сочи, на което двамата президенти ще обсъждат именно новите предложения на ООН за подновяването на зърнената сделка.