Полски прокурори обявиха днес, че нов анализ на доказателствата за самолетната катастрофа в Русия през 2010 г., в която загинаха полският президент и още 95 души, показват, че двама руски авиодиспечери и трето лице в контролната кула умишлено са допринесли за катастрофата, предаде АП, цитирана от БТА.

Марек Кучински от Националната прокуратура на Полша каза, че "без съмнение" една от причините за катастрофата е поведението на хората в контролната кула на летището в Смоленск. По думите му те са виновни в "умишлено причиняване на катастрофа".

Полските следователи казаха, че искат да разпитат тримата руснаци, но докато не говорят с тях, няма да огласят подробности.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на полската страна. "Обстоятелствата около тази трагедия бяха подробно изследвани и ние не можем да се съгласим с подобни заключения", каза той.

Причините за катастрофата бяха обект на други две големи разследвания - в Полша и в Русия, припомни АП.

Полските следователи заключиха, че катастрофата е плод на грешки и слаба подготовка на полските пилоти, опитали да се приземят в условията на мъгла. Разследването установи, че руските авиодиспечери са дали неверни и противоречиви инструкции на пилотите, но в доклада не се обвиняваше руската страна в умисъл.

Паралелното руско разследване хвърли вината изцяло върху полските пилоти, без да намира грешки на руските авиодиспечери.

След изборите праз 2015 г., спечелени от консервативната партия "Право и справедливост", Полша започна ново разследване.

Председателят на партията Ярослав Качински, братът близнак на полския президент Лех Качински, съобщи минали октомври, че тленните останки на брат му ще бъдат ексхумирани за следствието.