Европейският парламент свали имунитетите на евродепутатите Марк Тарабела (Белгия) и Андреа Коцолино (Италия), за които се твърди, че са свързани със случая, станал известен като "Катаргейт".

Скандалът избухна през декември и вече доведе до снемането на имунитета на заместник-председателя на европарламента - гъркинята Ева Кайли. Проверяват се съмнения за корупция и търговия с влияние в полза на Катар и Мароко.

Решението за сваляне на имунитетите на Тарабела и Коцолино е по искане на белгийските власти, които водят разследването по случая. Двамата евродепутати бяха членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, но по-късно станаха независими.

Тарабела присъства на заседанието на парламента и гласува за свалянето на имунитета му. След това той каза пред журналисти: "Щастлив съм, че парламентарният ми имунитет беше свален. Напомням ви, че съм невинен в тази афера. Той каза, че очаква с нетърпение "правосъдието да продължи по пътя си". Коцолино също по-рано обяви, че е невинен, докато Катар и Мароко отричат каквото и да е нарушение по случая.

Вдигането на парламентарния имунитет отваря пътя за белгийските следователи да разпитат двамата евродепутати, за да продължат разследването.

Преди дни комисията на ЕП по правни въпроси единодушно подкрепи искането на следователите за сваляне на имунитетите на Тарабела и Коцолино. Те не възразиха и това позволи да се използва ускорена процедура по сваляне на имунитета им. Решението на ЕП е повлияно и от самопризнанията на задържаните през декември Антонио Панцери и Франческо Джорджи.

Бившият евродепутат Панцери, обвинен в ръководител на организирана престъпна група за влияние в полза на Катар и Мароко, стана свидетел на прокуратурата и се надява да получи наказание от пет години затвор срещу пълни самопризнания. Джорджи, който беше негов парламентарен помощник и партньор на бившия зам.-председател на ЕП Ева Кайли, също е признал участие в незаконни действия. При задържането на Кайли, баща й, Джорджи и други предполагаеми участници в престъпната група, белгийските следователи откриха над 1,5 милиона евро в брой.