Предполагаемият лидер на престъпна мрежа, замесена в корупционен скандал в ЕС, Пиер Антонио Панцери, се е съгласил да разкрие кои държави са замесени и как е действала мрежата, съобщи Би Би Си.

Адвокатът на Панцери заяви, че клиентът му се е съгласил да "разкаже всичко", след като е постигнал споразумение с прокуратурата. Бившият член на Европейския парламент е един от четиримата заподозрени, които са задържани в Белгия.

Те са заподозрени, че са приемали подкупи от Катар и Мароко в замяна на оказване на влияние върху парламента в Брюксел.

Катар категорично отрича, че се е опитал да получи влияние чрез подаръци и пари. Мароко също категорично отхвърля обвиненията в стремеж към влияние по въпроси като правата на риболов и спорния статут на Западна Сахара.

Четиримата заподозрени бяха обвинени миналия месец, след като полицията иззе около 1,5 млн. евро в брой по време на серия от обиски на апартамент, къща и хотел. Полицията разпространи снимки на тайници с банкноти от 200, 50, 20 и 10 евро, както и на куфар, намерен в хотела, който е бил натъпкан с пари.

Прокурорите съобщиха, че Панцери се е съгласил на споразумение за признаване на вина по силата на закон за информаторите, използван само веднъж досега в Белгия.

Адвокатът му Марк Уйтендале заяви, че той признава "наказателната отговорност", като добави: "Важно е да се знае, че това е човек, който е съсипан и не му остава много живот."

Но клиентът му се надява да "осигури положението си", като се съгласи да "разкаже всичко, което знае по случая", добави Уйтендале.

Бившият член на ЕП се е съгласил на споразумение за признаване на вина по силата на закон, изготвен по модела на италианска разпоредба за разкаяли се членове на мафията или "пентити", които могат да се превърнат в държавни свидетели.

Говорител заяви, че го очаква една година затвор вместо "много по-тежка присъда", както и глоба и конфискация на имущество на стойност 1 млн. евро.

В замяна на това той ще трябва да предостави подробна информация за това как е функционирала мрежата, какви са били финансовите договорености със съответните държави и "участието на известни и неизвестни лица в рамките на разследването, включително самоличността на лицата, които признава, че е подкупил".

Споразумението за признаване на вина беше публикувано ден след като италиански съд се съгласи да екстрадира дъщерята на бившия евродепутат, Силвия Панцери, на 38 години, по подозрение за участие в скандала.

Миналия месец същият съд в Бреша постанови, че съпругата на Панцери, Мария Колеони, също може да бъде екстрадирана, но по този случай окончателно ще се произнесе висшият апелативен съд на Италия. В момента двете жени са под домашен арест и отричат обвиненията в корупция и пране на пари.

Гръцкият евродепутат Ева Кайли, която също отрича да е замесена в случая, е заподозряна заедно с останалите в получаване на подкупи от Катар в замяна на влияние върху формирането на политиката на ЕС. А партньорът й Франческо Джорджи е признал миналия месец ролята си в аферата.

Въпреки това споменаването на "неизвестни" хора в рамките на разследването предполага, че предстои да се появят още разкрития.

Прокурорите вече поискаха да свалят имунитета на още двама левоцентристки членове на ЕП - белгиеца Марк Тарабела и италианеца Андреа Козолино.

Адвокатите и на двамата евродепутати отрекоха да са участвали в скандала, но искането се разглежда от правната комисия на Парламента, припомня Би Би Си.