Двамата евродепутати, замесени в "Катаргейт" - Марк Тарабела и Андреа Коцолино, вече не са част от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, съобщи БНР.

От групата им дадоха срок да я напуснат тази седмица. Италианецът Андреа Коцолино се оттегли, но белгиецът Марк Тарабела отказа, поради което бе отстранен. До дни двамата ще преминат към независимите евродепутати.

Прокурорите вече поискаха да свалят имунитета на Марк Тарабела и италианеца Андреа Коцолино. Адвокатите и на двамата евродепутати отрекоха да са участвали в скандала, но искането се разглежда от правната комисия на Парламента, съобщи Би Би Си.

В Италия пък бе арестувана Моника Росана Белини - счетоводител на бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери, който е главната фигура в скандала. Тя бе задържана по искане на белгийската прокуратура.

Преди това стана известно, че Панцери, се е съгласил да разкрие кои държави са замесени и как е действала мрежата, съобщи Би Би Си. Адвокатът на Панцери заяви, че клиентът му се е съгласил да "разкаже всичко", след като е постигнал споразумение с прокуратурата. Бившият член на Европейския парламент е един от четиримата заподозрени, които са задържани в Белгия.

Те са заподозрени, че са приемали подкупи от Катар и Мароко в замяна на оказване на влияние върху парламента в Брюксел. Четиримата бяха обвинени миналия месец, след като полицията иззе около 1,5 млн. евро в брой по време на серия от обиски на апартамент, къща и хотел.

Междувременно "Политико" съобщи, че председателката на Европейския парламент Роберта Мецола е пропуснала крайния срок да декларира 125 от общо 142 подаръка, които е получила. Тя е вкарала данните в регистъра миналата седмица. Сред обявените от Мецола дарове са монети, шалче и сушена наденица.