Най-напред Китай задържа бившия канадски дипломат Майкъл Ковриг, като арестът му някои разглеждат като ответна мярка за ареста на главния финансов директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei Мън Ванчжоу.

Ковриг, който работи за мозъчния тръст Международна кризисна група, е заподозрян в участие в дейности, които биха могли да навредят на националната сигурност на Китай, според официалното обяснение.

Броени дни по-късно изчезна друг канадски гражданин - предприемачът Майкъл Спавор (на снимката). Канада съобщи, че Спавор, който е работил в Северна Корея, е в неизвестност в Китай. Дипломатическият спор ескалира, след като и той се оказа задържан.

Китай потвърди, че двамата задържани канадци са заподозрени в извършване на дейности, заплашващи националната му сигурност, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Говорителят на китайското външно министерство Лу Кан добави, че принудителните мерки са били взети в понеделник съобразно закона.

Службата по сигурността в китайския град Дандун разследва Спавор от 10 декември, според официалния информационен сайт на провинция Ляонин. Не се посочват повече подробности.

Майкъл Спавор е директор на организацията "Пекту калчъръл иксчейнч" и е сред малкото западняци, които са се срещали със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Той е помогнал за уреждане на посещението в Северна Корея на бившия играч от НБА Денис Родман.

Денис Родман и Майкъл Спавор на летището в Пхенян, 19 декември 2013 г.

Снимка: AP/БТА

Спавор говори гладко корейски и има дългогодишни връзки с Пхенян чрез компанията си. След приноса си за срещата на Ким и Родман през 2013 г. организира редица обиколки и съвместни културни проекти със Севера. Изчезването му провокира опасения сред хората, които пътуват до Северна Корея. Той е трябвало да бъде в понеделник в Сеул, но така и не се появил.

Каква ще е съдбата на Мън

Бъдещето на главния финансов директор на Huawei Мън Ванчжоу трябва да бъде определено от съда, а не от политиката, заяви междувременно канадският външен министър Кристия Фриланд, цитирана от ТАСС.

Мън Ванчжоу бе задържана съгласно договора за екстрадиция, който съществува между Канада и САЩ и в това (дело) няма никакъв политически фактор, каза Фриланд. Тя подчерта, че Канада и САЩ са правови държави и поради тази причина "партньорите ни (по договора) за екстрадиция не трябва да се опитват да политизират юридически процеси".

По искане на американските власти Мън Ванчжоу беше арестувана по-рано този месец във Ванкувър по обвинения в нарушаване на американските санкции срещу Иран.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че би могъл да се намеси в делото на министерството на правосъдието на САЩ срещу Мън, ако това би било в интерес на националната сигурност на страната или би помогнало за сключване на търговска сделка с Китай.

Какво ще се случи между Пекин и Отава

Фриланд потвърди също така, че китайските власти са задържали канадския гражданин Майкъл Ковриг. "Постоянно сме в контакт с китайското правителство и продължаваме да обсъждаме ситуацията", каза министър Фриланд и изрази предположение, че китайските власти може да са задържали още един канадски гражданин - Спавор.

"С нас (по-рано) се свърза гражданин на Канада, защото бил разпитван от китайски официални лица. Оттогава обаче не можем да установим контакт с него. Работим усилено, за да установим местоположението му и повдигнахме този въпрос в разговор с китайските представители", каза Фриланд.

Впоследствие се оказа, че и Спавор е арестуван.

Министърът не отговори дали въпросният гражданин е бизнесмен, турист или дипломат.