Камбаните в катедралите из цяла Франция биха точно в 18,50 часа тази вечер (19,50 ч. бълг. време) - часът, в който в понеделник вечерта лумна пожарът, опустошил катедралата "Нотр Дам" в Париж, предаде Франс прес.

Вижте снимки >>

На някои места камбанният звън в знак на солидарност е продължил повече от 10 минути.

Снимка: АР/БТА

Конференцията на френските епископи обяви в Туитър, че в израз на солидарност с парижката епархия всички църковни камбани във Франция ще бият в уречения час.

Снимка: АР/БТА

Половин час по-рано във втората по големина парижка катедрала след "Нотр Дам" - "Сен Сюлпис" - започна традиционната за католическата Страстна седмица епископална литургия, на която присъства френската първа дама Брижит Макрон, както и много министри, включително вътрешният Кристоф Кастанер.

Снимка: АР/БТА

Тъй като катедралата не може да поеме повече от 2000 души, стеклите се за месата многобройни вярващи наблюдаваха церемонията отвън, на голям екран, посочват ТАСС и ДПА.

Снимка: АР/БТА

По-рано фирмата, която работеше по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам", малко преди в понеделник вечерта той да бъде обхванат от пожар, отрече да носи отговорност за трагедията, предаде ДПА.

Снимка: АР/БТА

Говорител на компанията "Льо Бра Фрер" заяви, че в този ден не е имало заваряване или други дейности, при които се развиват високи температури, противно на предположенията в някои френски медии, че пожарът може да е бил предизвикан от такива дейности.

Снимка: АР/БТА

Единствената текуща дейност е била монтирането на скеле за планирана реставрация на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният работник на фирмата е напуснал обекта в 17.50 ч. местно време, час преди пожарът да бъде открит, заяви пожелалият анонимност говорител.

Снимка: АР/БТА

Експерти заявиха, че желанието на президента Еманюел Макрон катедралата да бъде възстановена до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, е нереалистично за подобна огромна операция, предаде Асошиейтед прес. Известният френски архитект Пиерлуиджи Периколо каза за сп. "Инрокс", че възстановяването ще отнеме поне тройно по-дълго време.

"Не по-малко от 15 години. Това е колосална задача", каза Периколо, който е работил по реставрацията на пострадалата при пожар базилика в Нант през 2015 г. Според него ще са нужни от две до пет години само за проверка на стабилността на катедралата.

"Краят на пожара не означава, че сградата е напълно спасена. Каменната структура може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят вътрешни пукнатини", заяви Периколо.

Снимка: АР/БТА

Ректорът на "Нотр Дам" заяви, че ще затвори катедралата за "пет до шест години", като отбеляза, че е възможно части от структурата й да са сериозно отслабени.

Френското правителство обяви данъчни намаления от 75 на сто за частни лица, направили дарение до 1000 евро за реконструкция на пострадалата от пожар парижка катедрала "Нотр Дам", съобщиха френски медии.

Още в понеделник вечерта - както във Франция, така и в чужбина - се надигна огромна вълна от солидарност и воля да се помогне за възстановяването на емблематичната сграда, отбелязва в. "Фигаро". Правителството създаде специален портал, представящ четири инициативи в помощ на реконструкцията на катедралата.

Премиерът Едуар Филип уточни, че частните лица ще имат право на данъчни намаления от 75 на сто за дарения до 1000 евро, а над тази сума приспадането ще остане 66 на сто. Новите правила ще бъдат определени в проектозакон.

По силата на закон от 2003 година френските компании, които инвестират в меценатство, могат да приспаднат от данъците си 60 процента от разходите си в рамките на 0,5 процента от оборота им.

В. "Хъфингтън пост" предупреждава, че в действителност държавата - а следователно данъкоплатците - може да се окажат принудени да плащат по два различни начина за гигантските възстановителни работи.

От една страна държавата е собственик и застраховател на историческата сграда, така че ще трябва да плаща пряко за реконструкцията. От друга страна тя ще трябва да компенсира частично пропуснатите постъпления в хазната поради данъчните облекчения за даренията.

По-рано днес стана известно, че богатата фамилия Пино, мажоритарен собственик в луксозната марка Керинг (Kering), се отказва от данъчните намаления за дарението си от 100 милиона евро за реконструкцията на "Нотр Дам". Фамилията Пино изтъкна, че не може и дума да става тежестта да бъде поемана от френските данъкоплатци.