Стотици богомолци се събраха днес пред парижката катедрала "Нотр Дам", за да отбележат с молитви и песнопения Велики петък по католическия календар, предаде Ройтерс.

Катедралата е затворена за реконструкция след големия пожар през 2019 г., унищожил покрива ѝ за ужас на парижани и туристите.

Стотици се събраха на острова Сите на река Сена, където се издига "Нотр Дам", за да изслушат проповедта.

Снимка: БТА/AP

"Вярваме, че Ти си тук с нас, до нас, за да ни върнеш мира в разгара на бурята", каза настоятелят на храма Патрик Шове на площада. Той водеше службата заедно с архиепископ Жорж Понтие, временно управляващ на парижкия архиепископия.

Снимка: БТА/AP

„Парижката Света Богородица“ носи името на Дева Мария и е считана от мнозина за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура. Строителството на катедралата започва през 1163 г. при епископ Морис дьо Сюли и до голяма степен е завършена през 1260 г., въпреки че е модифицирана често през следващите векове.

"Нотр Дам" става обект на вандалски прояви  по време на Френската революция (1789‎ - ‎1799‎)– голяма част от религиозните образи са повредени или унищожени. През 19 век в катедралата е коронацията на Наполеон I като император.

В "Нотр Дам" се провеждат и церемониите по погребението на Шарл дьо Гол (1970 г.), Жорж Помпиду (1974 г.) и Франсоа Митеран (1996 г.). През 2013 г. е отпразнувана 850-годишнината от започване на строежа.

"Парижката Света Богородица" е един от най-известните символи на Париж и френската нация. Приблизително 12 - 13 милиона души я посещават годишно. Обявена е за исторически паметник и за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 1991 г.