Кулокран повдига гигантски дървени греди за ремонта на покрива на опустошената от пожар катедрала "Нотр Дам" в Париж, съобщи АП, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Машината издигна масивните дъбови греди от баржа в Сена до покрива на катедралата в рамките на грандиозна операция за възстановяване на разрушения от пожар паметник и връщането му към живот в планирания краен срок до декември 2024 г.

Снимка: БТА/АР

Катедралата "Нотр Дам" е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и годишно привличаше над 13 милиона посетители.  

Снимка: БТА/АР

Сложната операция по нареждане на гредите, тежащи от 7 до 7,5 тона, привлече тълпи зяпачи по моста над река Сена и по бреговете ѝ.

Снимка: БТА/АР

"Мисля, че тази сутрин това е вълшебен момент за много парижани", каза делегираният министър на транспорта Клеман Бон, като отбеляза, че Сена ще бъде в центъра на Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Генерал Жан-Луи Жоржелен, назначен от френския президент Еманюел Макрон да надзирава реставрацията на "Нотр Дам", обяви, че дори тежкият трафик, който се очаква по време на летните игри, няма да спре работата по световноизвестната катедрала.

Снимка: БТА/АР

"Ще работим по катедралата по време на Олимпийските игри, за да бъде готова през декември 2024 г.", каза той и добави: "Това е нашата цел!"

"Нотр Дам", която гледа към историческия център на Париж от остров на Сена, беше погълната от пламъци през 2019 г. Впоследствие беше взето решение паметникът да бъде възстановен с традиционни строителни методи от миналото.

Снимка: Getty Images

Майстори дърводелци използваха средновековни техники, за да сглобят покривните секции от греди, които са широки от 14 до 16 метра и високи от 12 до 13 метра.