Семейството милиардери Бетанкур-Мейер и гигантът в козметичната индустрия "Л'Ореал" обещаха общо 200 милиона евро за възстановяването на катедралата "Нотр Дам", предаде ДПА.

Семейство Бетанкур-Мейер и "Л'Ореал" ще дарят 100 млн. евро, а останалите 100 млн. евро ще дари Фондация "Бетанкур-Шулер", с "изключителната подкрепа" на семейство Бетанкур-Мейер, заяви днес "Л'Ореал".

Лилиан Бетанкур, дъщерята на основателя на "Л'Ореал" Йожен Шулер, почина през 2017 г. на 94-годишна възраст. Дъщерята на Бетанкур, Франсоаз Бетанкур-Мейер, е смятана за най-богатата жена в света.

Още снощи предприемачът Франсоа-Анри Пино, президент на луксозната марка Керинг (Kering), обяви дарение от 100 милиона евро за реконструкцията на катедралата чрез инвестиционното си дружество Артемис (Artemis).

Световният №1  в света на лукса Ел Ве Ем Аш (LVMH) и неговият собственик Бернар Арно ще направят дарение на обща стойност 200 милиона евро.

От своя страна петролната и газова компания Тотал (Total) също обяви специално дарение от 100 милиона евро.

Сред тези, които ще подпомогнат с пари възстановяването, са и директорът на строителната група "Буиг" Мартен Буиг и неговият брат Оливие, които ще дарят 10 млн. евро.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова днес сънародниците си и цяла Европа да дарят за възстановяване на катедралата. Той заяви, че едва ли има човек в Европа, който да не е бил потресен от пожара. Президентът на Чехия Милош Земан предложи в писмо до френския си колега Еманюел Макрон чешкия експертен потенциал и помощта на водещи чешки специалисти за възстановяването на "Нотр Дам".

От снощи обаче се надигнаха много призиви към правителството да се допусне възможно най-благоприятният данъчен режим.

Необходимо е държавата да обяви "Нотр Дам" за "национално богатство", така че даренията за възстановяването й да могат да ползват данъчни облекчения от 90 на сто, призова бившият министър на културата Жан-Жак Аягон, изтъквайки, че "Френската република трябва да вземе извънредна мярка".

От своя страна сегашният министър на културата Франк Ристер увери пред радио Франс ентер (France Inter), че правителството ще поеме своите отговорности.