Фирмата, която работеше по ремонта на покрива на парижката катедрала "Нотр Дам", малко преди в понеделник вечерта той да бъде обхванат от пожар, отрече да носи отговорност за трагедията, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Говорител на компанията "Льо Бра Фрер" заяви, че в този ден не е имало заваряване или други дейности, при които се развиват високи температури, противно на предположенията в някои френски медии, че пожарът може да е бил предизвикан от такива дейности.

Единствената текуща дейност е била монтирането на скеле за планирана реставрация на покрива и кулата стрела, които бяха унищожени в пожара. Последният работник на фирмата е напуснал обекта в 17.50 ч. местно време, час преди пожарът да бъде открит, заяви пожелалият анонимност говорител.

Може ли катедралата да бъде възстановена за 5 г.

Експерти заявиха, че желанието на президента Еманюел Макрон катедралата да бъде възстановена до 2024 г., когато Париж ще бъде домакин на Олимпийските игри, е нереалистично за подобна огромна операция, предаде Асошиейтед прес. Известният френски архитект Пиерлуиджи Периколо каза за сп. "Инрокс", че възстановяването ще отнеме поне тройно по-дълго време. "Не по-малко от 15 години. Това е колосална задача", каза Периколо, който е работил по реставрацията на пострадалата при пожар базилика в Нант през 2015 г. Според него ще са нужни от две до пет години само за проверка на стабилността на катедралата.

"Краят на пожара не означава, че сградата е напълно спасена. Каменната структура може да се повреди при излагане на високи температури, да промени минералния си състав и да се появят вътрешни пукнатини", заяви Периколо.

Ректорът на "Нотр Дам" заяви, че ще затвори катедралата за "пет до шест години", като отбеляза, че е възможно части от структурата й да са сериозно отслабени.

На снимката: Статуя на папа Йоан Павел Втори пред катедралата Нотр Дам в Париж