В петото действие на протестите на движението на "жълтите жилетки" вчера в Париж и в други френски градове са участвали 66 000 протестиращи, пише в. "Фигаро", като се позовава на правителствени данни. За сравнение миналата събота демонстрантите в цялата страна бяха 126 000.

Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие, отколкото предишните уикенди. В Париж протестиращите се съсредоточиха основно по булевардите "Шан-з-Елизе", "Осман" и на площада пред операта. В средата на деня вчера в Париж протестиращите бяха 4000. За сравнение по същото време преди седмица, те бяха 10 000. Над 100 души бяха задържани.

Сред протестите в столицата вчера впечатление направи демонстрацията на пет жени, облечени с червени анораци с качулка на главите, така че да наподобяват на символа на френската република - Мариана.

Снимки: АР/БТА

Те бяха разтворили ципа на дрехите, така че да се вижда разголената им гръд, намазана с бронз. Петте "импровизирани Мариани" стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на "Шан-з-Елизе".

Снимки: АР/БТА

Първоначално се смяташе, че гологърдият протест на Марианите е дело на протестната група Фемен, но тя отрече да има нещо общо. Оказа се, че това е поредната изява на пърформанс артистката от Люксембург Дебора де Робертис. Тя е известна с голите си появи във водещи френски музеи, като Лувъра и Орсе в Париж. Заради гола поява в светилището Лурд през септември Дебора де Робертис сега е съдена.